Vestea dimineții despre Florin Piersic. Ce s-a petrecut cu marele actor

Vestea dimineții despre Florin Piersic.

Acesta este unul dintre cei mai mari actori ai României.

El a dat viață unor personaje rămase celebre în istoria filmului românesc. Acum, după 50 de la ani de la un moment cheie din cinematografia românească s-a petrecut un lucru la care nimeni nu s-ar fi așteptat.

Vestea dimineții despre Florin Piersic. Cunoscutul actor, care a fost unul dintre protagoniștii filmului ”Frații Jderi”, a revenit după 50 de ani la Herghelia Lucina, din județul Suceava. Acesta a fost unul dintre locurile unde s-a filmat „Frații Jderi”.

În urmă cu mulți ani, mai exact când avea 37 de ani, Piersic a fost parte din distribuția impresionantă a producției semnate de Marcel Drăgan, din 1973. Scenariul care a stat la baza filmului ”Frații Jderi”, era inspirat de primul volum din trilogia cu același nume, ” Ucenicia lui Ionuț” , apărut în 1935, și scris de marele Mihail Sadoveanu.

Filmul, care avea premiera primei părți în aprilie 1974, îl găsea pe Florin Piersic dând viață unuia din frați, vistiernicul Cristea Jder. Din distribuție au mai făcut parte regretații Gheorghe Cozorici, Sebastian Papaiani, Emanoil Petruț, George Motoi, Iurie Darie, Colea Răutu, Carmen Stănescu, Ștefan Velniciuc, Draga Olteanu-Matei, Gheorghe Dinică, Puiu Călinescu și mulți alții.

Acum, actorul a revenit la Herghelia Lucina, după 50 de ani de la terminarea filmărilor pentru Frații Jderi și a ținut să imortalizeze momentul.

Pelicula istorică avea un succes imens la publicul acelor ani. Mare parte din filmări au avut loc în Moldova, la Mânăstirea Neamț, Hanul Ancuței, dar și în celebra rezervație de zimbri de la Vânători-Neamț. Marcel Drăgan a reușit atunci să convingă crescătorii de cai de la Herghelia din Rădăuți și de la Herghelia Lucina să le aducă pe platourile de filmare nu mai puțin de 200 de cai. Restul au fost luați din gospodăriile sătenilor din zonă.

La aproape 50 de ani de la filmări, Florin Piersic, fostul vistiernic Cristea Jder, a revenit la Herghelia Lucina, conform publicației locale monitorulsv.ro.

Din imaginile inedite cu Florin Piersic, revenit la Herghelia Lucina după 50 de ani, din păcate, nu apar foștii colegi ai săi de platou, pentru că mulți dintre ei nu se mai află printre noi.

„Marele actor, care a jucat în acest film rolul lui Cristea Jder, fratele personajului principal, Ionuț Jder, a fost primit conform tradiției, cu pâine și sare, fiind preluat de la poarta Hergheliei Lucina de către un atelaj tras de patru puternici cai de Bucovina”, a arătat sursa citată.

În cinstea sa, a fost organizat și un mic spectacol, susținut de copiii de la Școala din Moldova Sulița, care i-a plăcut foarte mult, mai ales că, după cum a remarcat el, toată viața a fost pe scenă și a interpretat pentru alții, iar acum a avut ocazia să fie în public, spectator.

Citește și