Un studiu realizat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a scos la iveala un rezultat surprinzator:

Un studiu realizat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a scos la iveala un rezultat surprinzator: copiii nascuti in anii in care au avut loc transformarile politice majore in Europa Centrala si de Est au o inaltime medie mai mica decat cei nascuti inainte sau dupa aceasta perioada. Conform acestei cercetari, diferenta de inaltime este de aproximativ un centimetru.

Impactul tranzitiei asupra inaltimii adultilor
Specialistii de la BERD au analizat datele a peste 51.000 de gospodarii din 29 de foste state comuniste, precum si patru state occidentale care nu au fost sub regim comunist. Concluzia lor a fost clara: adultii nascuti in anii 1989-1991 sunt cu 1,1 centimetri mai scunzi decat cei nascuti inaintea lor sau dupa ei.

Studiul a evidentiat faptul ca inaltimea medie a adultilor a inceput sa scada cu doi-trei ani inainte de caderea comunismului, iar o tendinta de crestere a aparut abia dupa sase-sapte ani. Aceasta scadere brusca a inaltimii a fost observata in special in statele cu un PIB pe cap de locuitor mai mic de 15.000 de dolari.

Explicatii si interpretari
Cum explicau cercetatorii de la BERD aceasta tendinta de scadere a inaltimii? In primul rand, perioada de tranzitie a fost marcata de o recesiune economica severa in majoritatea statelor ex-comuniste. In plus, serviciile publice, in special cele din domeniul sanatatii, au fost afectate de dezorganizare in primii ani ai tranzitiei.

Aceasta perioada de instabilitate economica si sociala a avut un impact direct asupra staturii fizice a celor nascuti in acei ani. Un mediu dificil de traire, lipsa resurselor si accesul limitat la serviciile de sanatate au afectat cresterea armonioasa a copiilor, reflectandu-se mai tarziu in inaltimea lor ca adulti.

Studiul realizat de BERD scoate la iveala un aspect neasteptat al perioadei de tranzitie in Europa Centrala si de Est, aratand ca aceasta a avut un impact semnificativ asupra staturii fizice a generatiei nascute in acei ani tumultuosi. SURSA: dinpopor.ro

Citește și