Taxe noi pentru români! Principalele majorări stabilite de coaliția de guvernare

Coaliția de guvernare pregătește noi taxe pentru români.
Noul Cod Fiscal a fost dezbătut într-o ședință a liderilor PNL și PSD care au stabilit măsuri fiscale ce îi vizează pe toți românii și care vor fi introduse când noul Cod Fiscal va intra în vigoare.
Taxe noi pentru români. Ce urmează
Pachetul fiscal a fost prezentat de către Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și vizează măsuri cum ar fi introducerea graduală a impozitului global, după digitalizarea ANAF și introducerea impozitului progresiv.
Vor fi aplicate deduceri fiscale pentru românii care au un salariu mai mic de 4.500 de lei brut, la propunerea Partidului Național Liberal.
Potrivit Fanatik, modificări au survenit și la plafonul în ceea ce privește TVA-ul pentru clădiri, în sensul în care se va plăti 5% pentru o locuință cu valoarea de până la 600.000 de lei și până în 80m2 utili.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu renunță la cota unică și nici nu este de acord cu suprataxarea, dar a precizat totuși că vor fi eliminate o serie de excepții care vizează fiscalitatea.
Taxele și impozitele care se majorează
Iată care sunt principalele schimbări care vizează fiscalitatea și care au fost stabilite de către actuala coaliție de guvernare! În primul rând se schimbă plafonul pentru microîntreprinderi de la 1 milion de euro la 500.000 și se plătește impozit de 1% pornind de la un angajat.
Taxele pe proprietate se vor plăti conform grilei notariale – taxele vor merge la autoritățile locale, TVA pentru băuturi carbogazoase de la 9% la 19%, în timp ce TVA pentru industria HORECA crește de 5% la 9% (categorie în care se încadrează prețurile de la restaurante, firme de catering, hoteluri, camping).
De la 1 iulie s-ar putea majora acciza la tutun, iar de la 1 ianuarie 2023 acciza la alcool se majorează cu 20%.
O altă măsură fiscală vizează impozitul pentru jocurile de noroc care va crește de la 1% la 40%, dar și impozitul pe dividende care crește de la 5% la 8%.
În același timp, coaliția s-a pus de acord în privința creșterea TVA-ului de la 5% la 19% pentru locuințele mai scumpe de 90 000 de euro. Tranzacțiile imobiliare vor fi impozitate de la 1% la 3%.
Citește și