Stela Enache, Una Dintre Cele Mai Mari Artiste Ale României Din Toate Timpurile, Dă De Pământ Cu Dorian Popa! Ce Spune Marea Doamnă A Muzicii Despre Influenceri: “Făcătură De Oameni Care Nu Au Nimic De Spus”

Stela Enache, una dintre vocile de aur ale vechii generații de artiști, dă de pământ cu influencerii din ziua de astăzi, care, spune aceasta într-un interviu exclusiv pentru CANCAN.RO, sunt departe de ceea ce ar trebui să fie, pentru a educa un tânăr.

Artista a completat că, pe vremea sa, adolescenții învățau citind din cărți, nu de la persoane care nicidecum „nu-s curate ca lacrima”.

Prezentă la lansarea unui nou jurnal de călătorie al Marinei Almășan, Stela Enache a vorbit în exclusivitate pentru CANCAN.RO, într-un amplu interviu, despre aspectele negative ale acestei societăți și în special despre acea categorie a influencerilor, care reprezintă un exemplu nu tocmai pozitiv pentru tinerii din ziua de astăzi.

De asemenea, printre altele, artista a făcut mărturisiri emoționante și despre cum păstrează vie memoria fostului său soț, regretatul artist, Florin Bogardo.

”Acești influenceri reprezintă o făcătură de niște oameni care nu au nimic de spus”
CANCAN.RO: Cum decurge o zi obișnuită din viața dumneavoastră?

Stela Enache: Ziua mea e foarte complicată, de la început până la sfârșit. De câțiva ani sunt consilier cultural la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir.

Dar și consultat la o școală particulară, clasele 0-8. Am treabă destulă, merg și la unele filmări. Nu mă plictisesc deloc.

CANCAN.RO: Și cum vi se pare actuala generație?

Stela Enache: E o generație complet diferită. S-au schimbat vremurile. Eu sufăr dintr-un singur punct de vedere, faptul că a dispărut acea disciplină, acele prietenii care s-au legat.

Era alte relații, și relația profesor-elev era alta. Chiar și ora de dirigenție la care puteam aborda teme speciale, pe care acum toți copiii le discută pe drumuri. Slavă Domnului că nu am avut probleme cu drogurile.

E o mică-mare diferență. Depinde și de creșterea copilului, de școală, director. Trebuie să fie mult mai atenți la ceea ce se întâmplă șa școală și pe lângă școală, pentru că au apărut aceste nenorociri, drogurile…

CANCAN.RO: Ce părere aveți despre acești influenceri, care reprezintă un exemplu pentru copii, elevi…

Stela Enache: Influența lor e foarte proastă. Noi am avut influenceri din cărți și învățam din cărți. Acolo aveam etalonul pe care voiam să-l atingem, personaltățile după care ne luam. Acești influenceri reprezintă o făcătură de niște oameni care nu au nimic de spus, decât să-i învețe la rău.

„Ar trebui să fie un etalon”
CANCAN.RO: Dorian Popa, de exemplu, e și o vedetă de top…

Stela Enache: Știu, știu… Cu atât mai mult, aceste persoane ar trebui să aibă mai mare atenție față de ei înșiși și mai ales față de acești copii pe care-i educă. Să fie un etalon, curați ca lacrima, să nu fie prinși niciodată pe picior greșit. Și în niciun caz să facă ceea ce fac.

Condițiile sunt foarte grele, această așa-zisă libertate își spune cuvântul. Și nu mai există acea rigurozitate a societății, a școlilor, a părintelui. Pe vremea mea ne ciocăneau și acasă, și la școală.

Copilul trebuie să știe și de frică și de respect. Sunt convinsă că o s-mi sară multă lume în cap. Dar nu se poate ca un copil să te reclame că l-ai certat sau i-ai dat o palmă la fund.

În străinătate, părinții nu mai au voie să spună absolut nimic copilului. Pentru că vine poliția și-l ia de acasă. Noi trebuie să-i educăm, nu să crească precum niște buruieni.

„Ne rămâneau foarte puțini bani”
CANCAN.RO: Cum era în comunism, ca și artistă care ieșea în afara granițelor?

Stela Enache: Cine avea ceva de spus și avea contract, semnat din țară, în care ți se spunea cât aveai de adus statului, dacă erai bun de plecat în străinătate nu era nicio problemă.

Dar de fiecare dată când trebuia să plec, dârdâiam dacă-mi iese viza. Acum granițele sunt deschise, intră și iese cine vrea.

CANCAN.RO: Vă rămâneau suficienți bani și pentru dumneavoastră?

Stela Enache: Ne rămânea foarte puțin. Din acel procentaj, când intram în țară, în 24 de ore trebuia să depunem banii. Erau alte vremuri, alte legi. Era puțină constrângere. Dar acum e nevoie de puțină rigorizate, legi mai clare..

„Trebuie să fii atentă, să nu cazi în derizoriu”
CANCAN.RO: Ce părere aveți despre actuala generație de artiști?

Stela Enache: S-au schimbat datele problemei și-n materie de muzică. Noi puneam preț pe melodie, pentru a transmite un sentiment, să faci să vibreze coarda celui care ascultă.

Din punct de vedere tehnic se stă mult mai bine, dar ca și conținut foarte prost. Am observat însă o tendință de a relua refrenele vechi și de a face o nouă melodie, ceea ce înseamnă că acele piese vechi și-au lăsat amprenta.

CANCAN.RO: Mai mergeți la concerte?

Stela Enache: Da, dar fac o selecție foarte riguroasă.

Sunt și foarte atentă, pentru că sunt un om cu picioarele pe pământ, știu că orice început are și un sfârșit. Trebuie să fii atentă, să nu cazi în derizoriu.

Cum ține legătura cu regretatul său soț, Florin Bogardo
CANCAN.RO: Au trecut ceva ani de când soțul dvs, Stelian Bogardo s-a stins…

Stela Enache: În curând se împlinesc 15 ani de când el nu mai este. Dar doar din punct de vedere fizic.

Faptul că am CD urile, casetele, filmări, e ca o legătură cu el, pentru că-i aud și vocea și îl și văd. Pentru cei care nu mai au nimic, trebuie să fie graznic. Tocmai de aceea, cât timp trăiesc eu, îi voi ține vie memoria. Am fost tot timpul împreună, la filmări, mixaje.

CANCAN.RO: Niciunul dintre copii nu v-a călcat pe urme…Nepoțeii au înclinații artistice?

Stela Enache: Băiatul meu seamănă fizic, leit cu el. Ambii mei copii, și fata și băiatul au însă alte meserii. Dar am doi nepoți cu înclinații, fetița chiar face tobe…

Nu mă bag în viața lor, atâta vreme cât părinții mei nu s-au băgat în viața mea. Așa am fost și eu cu copiii mei, le-am zis să facă o pasiune în ceea ce-și aleg să facă, să fie demni.

Nu le-am impus absolut nimic. Văd părinți și bunici care-și împing copiii să cânte, să facă pian, deși nu au niciun talent…Nu, nu se poate face așa ceva.

Citește și