Sobele De Lemn Vor Fi Interziși În România. Ce Variantă De Încălzire Vor Avea Românii.

Uniunea Europeană (UE) aduce vești cruciale pentru cetățenii săi, cu o importanță deosebită pentru români: tehnologiile ineficiente din punct de vedere energetic, utilizate în prezent pentru încălzire sau răcire, urmează să fie gradual înlocuite, conform cerințelor UE.

Sobele pe lemne, care au fost o prezență obișnuită în multe gospodării din România, vor fi înlocuite cu pompe de căldură, o tehnologie clasificată ca fiind regenerabilă.

Scopul este ca această tranziție să aibă loc treptat în întreaga Uniune Europeană până în 2050.

Potrivit Comisiei Europene, pompele de căldură sunt esențiale pentru tranziția către o energie curată și pentru atingerea obiectivelor europene de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.

Mai mult decât atât, pentru a face față creșterii producției și instalării pompelor de căldură, este necesar un număr de peste 700.000 de instalatori în întreaga Europă. De asemenea, cel puțin jumătate dintre instalatorii deja existenți vor trebui recalificați pentru a putea lucra eficient cu pompele de căldură.

În România, ponderea surselor regenerabile ar trebui să crească până la 32% până în 2030 și să atingă aproape 35% până în 2050, conform obiectivelor stabilite de UE. Această tranziție va avea un impact major asupra gospodăriilor românești, care vor trebui să renunțe la sobele tradiționale și să opteze pentru pompe de căldură pentru încălzirea locuințelor lor. Este crucial ca această schimbare să fie realizată eficient și să beneficieze de sprijinul adecvat din partea autorităților și a companiilor specializate în instalarea sistemelor de încălzire.

În concluzie, schimbarea tehnologiilor de încălzire reprezintă un pas important către un mediu mai curat și o reducere a emisiilor de carbon. Recalificarea instalatorilor și adaptarea gospodăriilor la noile tehnologii vor fi vitale pentru atingerea obiectivelor europene și pentru asigurarea unui mediu mai sănătos și mai durabil pentru viitoarele generați

Citește și