Schimbări semnificative în legea pensiilor afectează angajații cu 10-15 ani în sistemul public

Schimbări semnificative au fost făcute în legea pensiilor din România, afectând în special angajații cu vechime între 10 și 15 ani în sistemul public de pensii.

Aceste modificări aduc o distincție importantă între cei care au contribuit mai mult sau mai puțin la sistemul de pensii, oferind astfel o mai mare echitate în acordarea pensiilor.

Noile prevederi includ și modificări referitoare la pensia de urmaș și ajutorul pentru soțul supraviețuitor.

Diferențierea pensiilor în funcție de anii lucrați

În conformitate cu noile reglementări, angajații care au contribuit la sistemul public de pensii între 10 și 15 ani vor avea dreptul la pensie la atingerea vârstei necesare, iar cuantumul pensiei se va ridica la 40% din salariul minim brut, plus un procent adițional de 1% pentru fiecare an de muncă.

Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă față de reglementările anterioare, în care nu exista nicio diferență în funcție de anii lucrați de către cei care beneficiază de pensia minimă.

De acum înainte, cei care au contribuit pentru mai mult de 15 ani la sistemul de pensii vor primi 45% din salariul minim brut, plus un procent adițional de 1% pentru fiecare an de muncă.

Această diferențiere se dorește a fi o recompensă pentru cei care au muncit mai mult și au adus o contribuție semnificativă la sistemul public de pensii.

Beneficii extinse pentru pensia de urmaș și ajutorul pentru soțul supraviețuitor
Noua lege aduce și modificări în ceea ce privește pensia de urmaș și ajutorul pentru soțul supraviețuitor. După decesul unui soț, cel care a rămas în viață și a atins vârsta de pensionare va primi acum 25% din pensia persoanei decedate. Această prevedere vine ca o extindere a beneficiilor actuale, în încercarea de a oferi un ajutor suplimentar soțului supraviețuitor.

Continuarea aplicării metodei de calcul a pensiilor
Până în prezent, calculul pensiilor în România se baza pe punctajul mediu anual realizat de asigurat, înmulțit cu valoarea unui punct de pensie. Această metodă va continua să fie folosită pentru determinarea cuantumului pensiei, alături de noile reglementări. Astfel, se dorește menținerea unei formule de calcul stabile și previzibile pentru beneficiarii de pensie.

Concluzie
Schimbările semnificative aduse de noua lege a pensiilor în România reprezintă un pas important în direcția creării unei mai mari echități în sistemul de pensii public. Diferențierea pensiilor în funcție de anii lucrați și extinderea beneficiilor pentru pensia de urmaș și ajutorul pentru soțul supraviețuitor reprezintă măsuri menite să compenseze contribuția și eforturile celor care au muncit mai mult în sistemul public de pensii. Această nouă abordare dorește să aducă o mai mare justiție în sistemul de pensii și să recompenseze în mod corect munca și contribuția asiguraților.

Citește și