Schimbări de la Guvern. Ce se întâmplă la bancomate și la plata cu cardul

Schimbări de la Guvernul României care vizează bancomatele din țară și efectuarea plăților cu cardul. A fost aprobată hotărârea privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2021/1230 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iulie 2021.
Schimbare la bancomatele din țară și la plata cu cardul
Modificarea îi vizează pe cei care au carduri bancare.
A fost aprobată de Guvern, miercuri, 20 iulie, Hotărârea privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2021/1230 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iulie 2021.
Actul normativ arată că prestatorii de servicii (operatorii de plăți, case de schimb valutar și bănci) sunt obligați să afișeze comisioanele percepute pentru sumele de bani.
Este vorba despre noi măsuri care au în vedere protecția consumatorului.
Potrivit spuselor secretarului de stat în Ministerul Economiei, Mihai-Ion Macaveiu, actul normativ adoptat de Guvern constituie un pas important pentru buna funcționare a pieței interne și pentru facilitarea schimburilor comerciale transfrontaliere în cadrul Uniunii.
(…) băncile, casele de schimb valutar și operatorii de plăți vor trebui să prezinte clienților, în mod clar și accesibil, comisioanele aferente schimbului valutar leu-euro și euro-leu, chiar înainte de inițierea plății de către bănci, casele de
schimb valutar sau operatorii de plăți care permit plăți din lei în euro și invers, a precizat secretarul de stat în Ministerul Economiei.
Măsuri pentru protejarea consumatorului de comisioane excesive
Actul normativ stabilește măsuri în ceea ce privește comisioanele pentru conversia valutară, în special pentru protejarea consumatorilor de comisioane excesive.
Cu alte cuvinte, se impune transparenţa comisioanelor şi a cursului de schimb utilizat, pentru a asigura comparabilitatea şi pentru a-i permite plătitorului să facă o alegere în cunostinţă de cauză.
Concret, clienții nemulțumiți vor putea să depună reclamații autorităților competente cu privire la încălcări ale prestatorilor de servicii de plată, după ce vor fi oficializate procedurile extrajudiciare pentru soluționarea litigiilor.
Pentru transferurile inițiate online, în ceea ce privește comisionul de conversie monetară, furnizorul va comunica clientului
o estimare a comisionului pentru serviciile de conversie monetară aplicabil transferului, într-un mod neutru și cuprinzător.
Prevederile acestei legi vor fi aplicate, la nivel național, de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Agenția Națională de Administrare Fiscală
Citește și