Revoluţie în Libia. Protestatarii au pătruns în Parlament VIDEO

Forţele de securitate care protejează parlamentul s-au retras de la faţa locului, au adăugat martorii.
Revoluţie în Libia. Protestatarii au pătruns vineri seara în parlamentul libian din Tobruk şi incendiat mai multe obiecte în faţa clădirii pentru a-şi exprima furia faţă de partidele politice beligerante din Libia, au declarat martori pentru Reuters.
Incidente grave în Libia. Forţele de securitate care protejează parlamentul s-au retras de la faţa locului, au adăugat martorii.
Demonstraţii au avut loc vineri în Tobruk, Benghazi şi în unele oraşe mai mici din cauza eşecului guvernării. Libia se află în haos de la revolta din 2011 care l-a înlăturat pe Muammar Gaddafi. În 2014, ea s-a divizat între facţiuni din est şi vest, înainte ca un proces de pace început în 2020 să încerce să unească din nou ţara.
Cu toate acestea, după ce alegerile programate au fost oprite în decembrie, parlamentul cu sediul în est a declarat că guvernul interimar de unitate al lui Abdulhamid al-Dbeibah a expirat şi l-a numit pe Fathi Bashagha pentru a-l înlocui.
Producția de țiței a Libiei s-a oprit aproape pe deplin, asta pe fondul unei crize profunde care a dus la oprirea activității în majoritatea câmpurilor petrolifere și porturilor. Bloomberg îl citează pe Mohamed Oun, ministrul de resort, care explică faptul că producția medie a scăzut de la 1,2 milioane de barili la doar 100.000.Scăderea ofertei va complica și mai mult situația de pe piața globală care a înregistrat o creștere a prețurilor la țiței de peste 50% în acest an, la aproximativ 120 de dolari pe baril. Primele efecte se resimt deja, traderii anunță deja o creștere a prețurilor de tranzacționare pentru petrolul din Marea Nordului, de o calitate similară celui libian.
Citește și