Rețetă de vin de măceșe. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Arbustul de măceș face parte din familia trandafirilor și poartă numele oficial de Rosa canina. Această denumire provine de la faptul că măceșele puteau vindeca mușcăturile de la câinii turbați.
Măceșul este unul dintre arborii folosiți în medicina naturistă încă din cele mai vechi timpuri. Acestea conțin vitamina C, vitaminele A, P, K, B1 și B2, zaharuri, acid citric, fier, mangan, fosfor, zinc, potasiu, magneziu, sulf, seleniu și antoxidanți.
Măceșele se pot consuma atât sub formă de ceai, cât și crude, dar și sub formă de tinctură sau chiar vin.
Beneficiile vinului de măceșe
Vinul de măceșe este o băutură vitaminizantă care poate avea multe beneficii pentru organismul uman. Despre vinul de măceșe se știe că este un bun tonic aperitiv diuretiv, dar și vaso-dilatator, antiviral, stimulant, revigorant și remineralizant.
De cele mai multe ori, acesta este recomandat pentru a lupta contra afecţiunilor hepato-renale și ale bolilor de inimă, pentru scăderea colesterolului, afecțiunilor pielii, dar și pentru a crește pofta de mâncare și libidoul.
Rețetă vin de măceșe. Cum se prepară băutura delicioasă și vitaminizantă
Vin de măceșe – Rețetă
Pentru a prepara vinul de măceșe, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
1,5 kg măceşe zdrobite
2 kg zahăr
10 litri de apă
50 grame drojdie de bere
o lămâie
Pentru început, măceșele se spală foarte bine, iar codițele acestora se înlătură. Se încălzește puțină apă din cantitatea deja măsurată și se amestecă foarte bine cu zahărul și drojdia pentru a obține un sirop.
Se dezinfectează un recipient, de preferat o damigeană, în care se adaugă amestecul de drojdie cu zahăr, restul de apă, măceșele și lămâia tăiată în feliuțe. Acest amestec trebuie să stea la fermentat timp de trei săptămâni. Gura damigenei se acoperă cu un tifon legat cu ață, iar conținutul se amestecă în fiecare zi, prin rotirea damigenei.
În ultima zi din perioada de trei săptămâni, conținutul nu se mai amestecă, ci se trage, cu ajutorul unui furtun, într-un recipient curat, filtrat printr-un tifon pentru a scăpa de impurități. Lichidul obținut se mai lasă la fermentat câteva zile, într-un spațiu răcoros.
Vinul se poate muta acum, în recipiente de sticlă cu dop de plută și se poate depozita la rece.
Citește și