Praful saharian a lovit România! Cât de nociv este pentru sănătate și ce recomandă medicii

Praful saharian este unul dintre cele mai răspândite fenomene extreme ale momentului. Multe state se

confruntă cu acest praf, care este foarte inestetic când vine vorba de mașini, pe care se așază foarte vizibil. Se pare, însă, că are un efect negativ și asupra sănătății noastre.

Pericolul din praful saharian
În fiecare an, chiar de mai multe ori, norii de praf saharian aduşi de curenţii din nordul Africii

ajung şi deasupra României. Acest praf roșiatic se observă foarte ușor pe diferite suprafețe cum ar fi mașinile și este foarte inestetic și greu de îndepărtat.

Se pare, însă, că aceasta nu este singura problemă pe care o provoacă acest fenomen. Medicii avertizează că are un impact periculos și asupra sănătății noastre și suntem expuși la multe

complicații din cauza acestuia. Medicii de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara ne recomandă să fim atenți și să evităm deplasările când praful ajunge în țară, mai ales dacă nu sunt absolut necesare.

Medicii susțin că praful are în componența lui magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur, care pot fi fatale. Cei care știu că au complicații, mai ales la nivel pulmonar, nu ar trebui să iasă din casă fără mască de protecție purtată corect.

„Totodată, am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare. În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor

rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, spune doctorul Ionela Iovan.

Citește și