Piftie de porc, reteta din caietul bunicii! Secretul care o face să iasă limpede mereu

Piftia de porc, sau răcitura de porc, este unul dintre cele mai speciale preparate tradiționale de pe masa de Crăciun. Chiar dacă nu este pe placul tuturor, când este executată corect, piftia poate să fie un adevărat deliciu culinar. Iar astăzi vreau să vă împărtășesc rețeta tradițională de piftie, așa cum o făceau și bunicile noastre.

Ingrediente necesare pentru piftia de porc:

jumătate de căpățână de porc
2 picioare de porc
bucăți de șorici
2 morcovi (opțional)
o rădăcină de țelină
o linguriță boabe de piper
sare
6 căței de usturoi
Mod de preparare:

Pentru a începe pregătirea piftiei, vom taia căpățâna de porc în bucăți potrivite ca mărime. Vom avea nevoie de o oală mare, în care să încapă toate ingredientele.

În oală, adăugăm urechile, râtul, bucăți de carne și șoriciul, oase de rasol și picioarele de porc. De asemenea, adăugăm și morcovii întregi și bucățile de țelină, puțină sare și boabele de piper.

Acum, o greșeală pe care doriți să o evitați este legată de cantitatea de apă pe care o adăugați în oală. Toate ingredientele menționate mai sus trebuie să fie acoperite foarte bine. După fierbere, nu mai aveți voie să completați cu apă.

Puneți oala pe foc, la foc mic, și lăsați să fiarbă foarte bine, îndepărtând constant spuma creată, până când carnea se desprinde ușor de pe oase.

După aceea, scoatem ingredientele din oala mare, îndepărtând carnea de pe oase. În zeama rămasă, adăugăm usturoiul pisat și frecat cu sare. Așteptăm aproximativ un sfert de oră, până când compoziția devine ușor lipicioasă.

Acum este momentul să verificăm dacă piftia se va închega. Punem o lingură din zeamă pe o farfurie și o lăsăm la frigider. Dacă se încheagă, atunci piftia va ieși așa cum trebuie.

Carnea se împarte în mod egal în alte vase, în funcție de mărimea acestora. La baza recipientului adăugăm morcovul, tăiat în forma dorită, apoi punem carnea. Peste carne, adăugăm zeama piftiei, trecută printr-o strecurătoare pentru a fi clară. Recipientele se lasă în frigider peste noapte pentru a se închega.

Între timp, vă poftesc să gustați din piftia noastră tradițională la ceaiul de după-amiază sau chiar ca gustare pentru perioada sărbătorilor de iarnă.

Așa că, gospodine pricepute, spor la gătit și bucurați-vă de acest delicios preparat tradițional de Crăciun!

Citește și