Pensionarii primesc sume suplimentare: 300-500 lei în plus

Românii vor beneficia de sume cuprinse între 300 și 500 de lei în plus, pe lângă pensie
Citeste mai putin

Românii care primesc pensii sub 3.000 de lei vor beneficia de sume suplimentare cuprinse între 300 și 500 de lei, în funcție de venitul fiecărui pensionar.

Această măsură a fost luată în urma emiterii unei ordonanțe de urgență în 2022 și reprezintă un sprijin financiar important pentru această categorie de vârstnici.

În decursul acestui an, bătrânii care încasează pensii sub 3.000 de lei au primit deja o primă tranșă a acestui ajutor, în valoare cuprinsă între 600 și 1.000 de lei.

Această sumă a fost virată în luna ianuarie, iar cea de-a doua tranșă va fi trimisă către pensionari în luna octombrie.

Potrivit OUG nr. 168/2022, sprijinul financiar se adresează pensionarilor sistemului de pensii militare, sistemului public de pensii și celor cărora le revin drepturi prevăzute de legi cu caracter special, decontate de casele teritoriale de pensii/casele sectoriale de pensii. Acești pensionari încasează lunar sume de 3.000 de lei sau sub această valoare.

Ce seniori beneficiază de bani în plus la pensie
Acest sprijin financiar acordat de stat se calculează în funcție de nivelul veniturilor lunare ale pensionarilor. Astfel, pentru pensionarii cu venituri lunare de până la 1.500 lei, suma acordată este de 1.000 de lei. Pentru cei cu venituri între 1.501 lei și 2.000 lei, suma este de 800 de lei, iar pentru cei cu venituri între 2.001 lei și 3.000 lei, suma este de 600 de lei.

Este important de menționat că aceste sume se referă la veniturile în sens general, nu doar la cele provenite din pensii. Astfel, în calcul intră și veniturile din salarii sau indemnizația socială pentru pensionari. Cu toate acestea, veniturile din activități independente, drepturi de autor, chirii sau dividende nu sunt luate în considerare.

Cum variază sumele oferite prin intermediul ajutorului
Sprijinul financiar acordat de stat nu se acordă într-o singură tranșă, ci în două. Prima tranșă a fost deja virată în luna ianuarie, iar cea de-a doua tranșă va fi trimisă în luna octombrie. Suma ajutorului variază în funcție de nivelul veniturilor lunare ale pensionarilor.

Astfel, pentru pensionarii cu venituri lunare de până la 1.500 lei, suma acordată în a doua tranșă este de 500 lei. Pentru cei cu venituri între 1.501 lei și 2.000 lei, suma este de 400 lei, iar pentru cei cu venituri între 2.001 lei și 3.000 lei, suma este de 300 de lei.

Acești bani vor fi virați către beneficiari prin intermediul caselor de pensii, iar această formă de venit nu poate fi executată silit prin poprire. De asemenea, banii proveniți din acest ajutor nu vor fi luați în calcul la determinarea plafonului prevăzut prin HG nr. 186/2009 – compensarea cu 90% a prețului standard al produselor medicamentoase.

Românii care beneficiază de aceste sume în plus la pensie vor avea un suport financiar important pentru acoperirea nevoilor lor zilnice. Este un pas înainte în asigurarea unei bătrâneți mai sigure și mai confortabile pentru această categorie de vârstnici.

Citește și