Pensiile cresc în 2024, dar Guvernul pregătește taxe mai mari

Pensionarii din România primesc vești bune în ceea ce privește creșterea pensiilor.

De la 1 ianuarie 2023, acestea au fost majorate, iar un nou avans va avea loc începând cu 1 ianuarie 2024.

Conform noilor modificări, pensiile se vor majora cu peste 16% în următorii ani, iar punctul de pensie va ajunge la suma de 2.081 de lei.

Această creștere semnificativă vine ca urmare a legilor în vigoare, care prevăd că valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflației, adăugându-se 50% din creșterea reală a câștigului salariului mediu brut realizat în anul precedent. Astfel, pensionarii vor beneficia nu doar de ajustările în funcție de inflație, ci și de creșterea salariului mediu în economie.

Cu toate acestea, majorarea pensiilor vine la pachet cu o serie de măsuri fiscale menite să acopere gaura din buget. Guvernul analizează posibilitatea de a introduce taxe și impozite mai mari, iar aceste propuneri nu vor fi pe placul tuturor românilor. Printre măsurile luate în calcul se numără mărirea accizelor la băuturile alcoolice, tutun și carburanți, majorarea TVA-ului și eliminarea scutirilor de la plata contribuției la asigurările de sănătate (CASS).

Marcel Ciolacu, premierul României, a declarat că vor fi luate toate măsurile necesare pentru ca țara să se încadreze în deficitul de 4,4%, stabilit de statul român. De asemenea, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat că sumele cheltuite de stat în prima jumătate a anului 2023 sunt cu aproximativ 40 de miliarde de lei mai mari decât cele strânse la buget, ceea ce impune o decizie rapidă în privința acoperirii acestui deficit.

Prima măsură propusă ar urma să afecteze aproximativ 900.000 de români, în special pe cei care sunt scutiți de plata CASS, precum și pe cei din industria construcțiilor și agroalimentară. Marcel Boloș a subliniat că nu se poate continua să existe facilități fiscale care să afecteze sistemul de sănătate, pentru ca apoi să apară probleme în furnizarea serviciilor publice. Astfel, se consideră că este necesar ca toți cetățenii să contribuie la asigurările sociale de sănătate.

În ceea ce privește accizele, se dorește ca acestea să fie aliniate valorilor din Uniunea Europeană, ceea ce va duce la creșterea prețurilor la carburanți, băuturi alcoolice și produse cu tutun. De asemenea, se ia în calcul majorarea TVA-ului la 9% pentru alimente și produse farmaceutice, iar TVA-ul de 19% pentru celelalte produse.

În concluzie, pensionarii din România vor beneficia de o creștere semnificativă a pensiilor începând cu anul 2024. Totuși, această majorare vine la pachet cu măsuri fiscale menite să acopere gaura din buget, cum ar fi mărirea accizelor și a TVA-ului. Guvernul ia în calcul toate opțiunile pentru a se încadra în deficitul asumat, însă aceste măsuri vor avea un impact asupra tuturor cetățenilor. Este important ca autoritățile să găsească un echilibru între creșterea pensiilor și menținerea

Citește și