Olandezii au ieșit in stradă! Proteste de amploare ale fermierilor din Olanda, obligaţi să reducă numărul de vite

Fermierii anunțaseră anterior că vor „bloca toată Olanda” în semn de protest față de planurile guvernamentale de reducere drastică a emisiilor de azot și amoniac.
Pe lângă centrele de distribuție ale supermarketurilor, fermierii au mai indicat ca potențiale ținte ale acțiunilor de protest și aeroporturile Schiphol și Rotterdam, cât și portul Rotterdam.
Reprezentanții aeroportului Schiphol din Amsterdam au îndemnat călătorii să vină la aeroport, în principal, cu trenul, iar administrația portului Rotterdam a transmis că urmărește cu atenție situația.
De asemenea, și pescarii au început să protesteze. De exemplu, portul de pescuit Lauwersoog din Groningen a fost închis duminică seara, a anunțat administrația portului, după ce pescarii au blocat portul cu ambarcațiunile lor. „Zona de pescuit este închisă, într-adevăr nicio navă nu mai poate intra sau ieși de acolo”, a indicat căpitanul portului, potrivit Agrointel.ro.
Începând de la jumătatea lunii iunie, mii de fermieri olandezi au ieșit la protestele față de planurile de reducere drastică a emisiilor de azot.
Săptămâna trecută, fermierii au blocat mai multe autostrăzi din Olanda, provocând ambuteiaje pe principalele șosele.
Guvernul olandez a anunțat aceste măsuri pe 10 iunie, susținând că pentru a preveni degradarea mediului înconjurător este necesară reducerea emisiilor poluante provenite din sectorul agricol, cel mai mare generator de azot în Olanda. Autoritățile centrale au impus reduceri ale emisiilor de până la 70% în multe zone din apropierea ariilor naturale protejate și până la 95% în alte locuri.
Planurile au stârnit furia fermierilor și a miilor de oameni care lucrează în industria serviciilor agroalimentare, care au venit miercuri, 17 iunie, cu tractoarele la protest, blocând unele șosele.
Potrivit publicației locale NLTimes, au avut loc și incidente violente în orașul Heerenven, unde poliția a tras mai multe focuri de armă. Incidentul s-a produs după ce protestatarii au vrut să intre cu vehiculele lor în autoturismele de poliție și în ofițeri.
Potrivit poliției, au fost trase focuri de avertisment, dar și țintite. Nicio persoană nu a fost rănită în urma acestor evenimentele, un singur tractor fiind lovit de un glonț. Poliția a arestat trei persoane. Departamentul care se ocupă de anchetele interne din poliție va investiga evenimentele de marți precum este standardul în incidente în care se face uz dearmă.
Citește și