Nicolae Ciucă: ”Va fi o compensare de 50 de bani”. Klaus Iohannis: ”Atât se poate”.

Klaus Iohannis, despre compensarea prețurilor la carburanți: ”Atât se poate. 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai la pompă”
De la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a comentat măsura Guvernului Ciucă de a compensa cu 50 de bani prețul pentru litrul de carburant.

Șeful statului a spus că ”cei 50 de bani sunt 50 de bani. Nu îi dai! Atât se poate face”. De asemenea, președintele a precizat că reducerea accizelor la carburant nu se poate face din cauza legislației europene.

”Reducerea accizelor este doar așa, aparent posibilă. În realitate nu este ușor de instituit din cauza legislației europene. E ușor dacă vrei să le crești. Celelalte instrumente sunt cele naționale: să se umble la TVA, la sprijin bugetar.

În situația în care, și la noi, prețurile la pompă au crescut destul de mult, guvernul, pe bună dreptate, a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva. Nu e posibil să plafonezi prețul direct.

Atât cât se poate, este corect să se facă. Până la urmă, și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai la pompă. Pentru cei care cumpără cantități mari de carburanți, se simte la pompă.

Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată din buget”, a spus Klaus Iohannis.

Citește și