Ministrul finanțelor a demisionat din cauza bugetului

Ministrul finanțelor din Nepal, Janardan Sharma, și-a dat miercuri demisia după ce președintele Parlamentului a ordonat o anchetă privind acuzațiile de schimbare neautorizată a bugetului de stat, transmite CNN.
Demisia sa vine în contextul în care Nepalul se confruntă cu o inflație în creștere și o scădere a rezevelor valutare străine.
Partidele de opoziție și unii legiuitori ai alianței de guvernare de centru-stânga l-au acuzat pe Sharma de invitarea „persoanelor neautorizate” să facă schimbări la unele cote de taxare din bugetul federal cu doar o zi înainte de a prezenta planul de cheltuieli pentru anul fiscal 2022-2023.
El a negat orice fărădelege.
„Persoanele neautorizate” se referă la oameni din afara guvernului fără puteri legale pentru a face amendamente la buget.
„Demisionez pentru a ajuta investigația”, a declarat Sharma parlamentarilor, reiterând că nu a greșit cu nimic.
„Sunt pregătit pentru nu una, ci mii de anchete”. Relatările din presa locală arată că schimbările făcute la buget favorizează anumite afaceri.
Liderul Parlamentului, Agni Prasad Sapkota, a oferit 10 zile comisiei de anchetă formată din 11 membri de la mai multe partide să examineze acuzațiile opoziției.
Nepal, o țară fără acces la mare, între China și India, a fost lovită de creșteri bruște ale prețurile globale pentru țiței și alte bunuri.
Guvernul premierului Sher Bahadur Deuba a interzis importul bunurilor de lux până la mijlocul lunii iulie pentru a tempera ieșirile de
capital, în contextul în care rezervele valutare străine au scăzut la aproape 9 miliarde de dolari – destul cât să ajungă țării pentru aproape 6 luni.
Citește și