Leguma banală care mânâncă zaharul din organism

Datorită conținutului său redus de grăsimi și absenței colesterolului, fasolea, cea mai populară legumă, este foarte indicată în regimul diabeticilor.

Consumul acesteia ajută persoanele care suferă de diabet de tip 2 să-și controleze nivelul de zahăr din sânge și reduce riscul de infarct, motiv pentru care fasolea mai este numită și „mâncător de zahăr”.

„Recomandăm această legumă diabeticilor deoarece are un indice glicemic scăzut, carbohidrați benefici, proteine slabe și fibre solubile”, declară dr. Daniela Stan, medic de familie, conform adevarul.ro.

Fasolea este recunoscută pentru conținutul său bogat în fibre vegetale, care împiedică absorbția zaharurilor și reduc secreția de insulină.

În plus, aceasta conține o varietate de vitamine și minerale, printre care calciu, fosfor, potasiu, acid folic, magneziu și fier.

Calciul și fosforul sunt esențiale pentru sănătatea oaselor, iar potasiul ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale. Magneziul susține funcțiile musculare și nervoase, sistemul imunitar și metabolismul energetic, în timp ce fierul este important pentru transportul oxigenului în sânge și dezvoltarea celulară.

Deoarece este bogată în fibre, proteine, glucide, fier, potasiu, seleniu și calciu, fasolea este recomandată persoanelor cu deficiențe de fier, copiilor aflați în perioada de creștere și celor care se află în convalescență. Diabeticilor li se recomandă să nu ignore consumul de fasole datorită indicele glicemic scăzut pe care îl are.

Un studiu recent realizat de nutriționiști europeni arată că glucidele conținute în fasolea boabe fac parte din categoria glucidelor „bune”, care nu cresc nivelul de zahăr din sânge în comparație cu alimentele bogate în carbohidrați, cum ar fi fructele. Fasolea boabe este, de asemenea, o sursă de vitamine (A, complexul B, C, E, K și PP), acid folic și enzime.

Pe lângă aceste beneficii, cercetările au demonstrat că consumul de fasole boabe reduce riscul de cancer la colon și sân, precum și de boli de inimă. Fibrele solubile și insolubile conținute în fasolea uscată previn constipația și reduc nivelul grăsimilor din sânge.

Pentru a evita balonarea, fasolea trebuie pusă la înmuiat cu opt ore înainte de fierbere, iar în timpul preparării, sarea poate fi înlocuită cu o crenguță de cimbru și câteva boabe de piper negru. Aceste condimente nu doar că vor da un gust mai bun fasolei, ci vor și menține boabele pufoase.

Pentru o dietă echilibrată, fasolea uscată poate fi asociată cu alimente bogate în vitamina C, precum roșii, țelină, morcovi, usturoi, praz și pătrunjel. Fasolea albă conține antioxidanți, substanțe benefice în lupta împotriva bolilor și menținerea stării de bine

Citește și