Klaus Iohannis: „Suntem de acord cu acest nou acord de sancțiuni împotriva Rusiei”

Președintele Klaus Iohannis participă, luni și marți, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Acesta a vorbit, înainte de reuniune, despre sancțiunile împotriva Rusiei.

Liderii europeni vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, dar și despre securitatea alimentară globală.

„Suntem de acord cu acest nou acord de sancțiuni împotriva Rusiei”, a spus Klaus Iohannis.

Cum era de aşteptat, liderii Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la o interdicţie a importului de petrol din Rusia înainte de summitul de două zile de la Bruxelles, în pofida negocierilor de ultimă oră dintre statele membre UE, relatează Reuters.

Klaus Iohannis a vorbit şi despre securitatea alimentară mondială, generată de războiul din Ucraina.

„Avem o temă pe care am menționat-o deja, securitatea alimentară. Prin evoluțiile economiilor au apărut sincope în lanțurile de aprovizonare.

E legată de faptul că Ucraina, prin blocajele de la port, nu mai are posibilitatea să exporte cereale, grâu în special.

De aici începe un efect de domino, până în Africa. Temele sunt sensibile. România poate să ofere un sprijin semnificativ.

Deja o parte importantă e exportat din Ucraina prin România. Cu ajutorul nostru, pentru că oferim scutiri. Trebuie făcut mult mai mult”, a spus președintele României.

Reuniţi la un summit la Bruxelles, liderii celor 27 de state membre ale UE vor discuta un compromis elaborat luni dimineaţă şi care ar permite adoptarea celui de-al şaselea pachet de

sancţiuni europene împotriva Rusiei. Ideea acestui compromis este ca şefii de stat şi de guvern să convină în principiu pentru un embargo asupra petrolului rusesc, dar să lase pentru mai târziu detaliile implementării acestuia, relatează AFP şi Reuters.

”Cred că ne îndreptăm către un acord asupra celui de-al şaselea pachet de sancţiuni” împotriva Rusiei, a declarat la sosirea la summit preşedintele francez Emmanuel Macron.

Citește și