Klaus Iohannis, prezent la reuniunea Consiliului European.

Klaus Iohannis, președintele României, va avea o serie de întâlniri la nivel înalt la începutul acestei săptămâni. Oficialul de la Cotroceni are programate o serie de întrevederi, în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European.

Klaus Iohannis va discuta luni și marți (n.r. – 30 – 31 iunie) cu liderii europeni despre sprijinul acordat Ucrainei în războiul pornit de Rusia, cât și despre securitatea alimentară globală.

„Liderii europeni vor discuta modalităţile de acordare, în continuare, a sprijinului politic şi a asistenţei umanitare, economice şi financiare Ucrainei, inclusiv cu referire la rolul

important pe care trebuie să îl aibă Uniunea Europeană în eforturile de reconstrucţie post-conflict.

Având în vedere impactul multidimensional al actualei crize asupra Republicii Moldova, va fi discutată şi necesitatea oferirii unui sprijin adecvat pentru consolidarea rezilienţei acestui stat”, a transmis Administraţia Prezidenţială luni, 30 mai.

Subiectele care vor fi discutate de către Klaus Iohannis și liderii europeni în cadrul Consiliului European

Printre subiectele care vor fi abordate în această săptămână se vor mai număra aspecte referitoare la securitate și apărare, respectiv criza energetică.

„Pornind de la propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul Planului RePowerEU pentru materializarea obiectivului reducerii dependenţelor energetice de Federaţia Rusă, şefii de stat şi

de guvern vor continua discuţiile privind diversificarea surselor şi rutelor de energie şi securitatea aprovizionării.

Astfel, un subiect important se referă la propunerile de optimizare a funcţionării pieţei europene de electricitate pentru controlul volatilităţii preţurilor, astfel încât acestea să fie accesibile, iar categoriile vulnerabile să fie cât mai bine protejate”, a mai informat Administrația Prezidențială.

Citește și