George Soros, discurs dur la adresa Angelei Merkel: „E responsabilă de dependența Europei față de gazul rusesc”

Miliardarul american George Soros a atenţionat marţi că civilizaţia „ar putea să nu supravieţuiască”

războiului din Ucraina, apreciind totodată că Europa ar putea fi într-o „poziţie mai

puternică” decât crede în ceea ce priveşte gazul rusesc, informează AFP și Agerpres.

George Soros a criticat în special politica fostului cancelar federal german Angela Merkel pentru a explica dependenţa, potrivit lui, încă „excesivă”

a Europei faţă de hidrocarburile ruseşti.
Miliardarul spune că Merkel este responsabilă de dependența UE față de importurile din Rusia

„Ea a aprobat acorduri speciale cu Rusia pentru furnizarea de gaz şi a făcut din China cel mai mare partener al Germaniei pentru exporturi. Aceasta a făcut din Germania ţara care afişează cea mai bună performanţă (economică) în Europa, dar acum există un preţ greu de plătit”, a spus el.

„Astăzi, China şi Rusia reprezintă cea mai mare ameninţare pentru o societate deschisă”, a afirmat Soros.

Ce spune despre Vladimir Putin și războiul din Ucraina

„Invazia (Ucrainei de către Rusia) a fost poate începutul celui de-Al Treilea Război Mondial şi civilizaţia noastră poate să nu-i supravieţuiască”, a declarat Soros într-un discurs susţinut

în cadrul unui dineu pe care el îl organizează în mod tradiţional la Davos (Elveţia), cadrul reuniunii Forumului Economic Mondial.

„Cel mai bun şi singurul mod de a ne proteja civilizaţia este de a-l învinge pe (preşedintele Vladimir) Putin cât mai repede posibil”, a insistat el.

„Eu cred că Putin este foarte inteligent şi într-un fel îi dictează Europei, ameninţând cu tăierea gazului. Însă în realitate dosarul lui este mai puţin solid decât crede el”, a declarat George Soros.

Citește și