Fostul premier a fost împuşcat în timp ce ținea un discurs.

Fostul premier japonez Shinzo Abe a fost dus la spital după ce s-a prăbuşit în cursul unui eveniment electoral în oraşul Nara din vestul țării, vineri, şi este inconştient, a relatat presa locală, citată de Reuters şi AFP.
ACTUALIZARE 8.00 Imagini cu momentul în care fostul premier japonez Shinzo Abe a fost împușcat au apărut pe rețelele sociale. Într-o înregistrare video postată pe Twitter se vede cum Abe vorbea chiar în mijlocul mulțimii, iar din spatele lui este tras un foc de armă.
ACTUALIZARE 7.40 Surse din poliție au spus însă că fostul premier japonez a fost conștient în timp ce era transportat la spital.
ACTUALIZARE 7.20 Un oficial de la Departamentul de Pompieri din Nara a confirmat pentru CNN că Shinzo Abe este în stop cardiorespirator.
Știrea inițială: Agenţia de presă Kyodo a relatat că fostul premier a fost împușcat. Kyodo şi postul naţional de televiziune NHK au raportat că s-au auzit două focuri de armă, relatează Reuters. Potrivit NHK, Abe a fost împușcat din spate.

Postul de televiziune a precizat că un suspect a fost arestat, potrivit BBC. Este vorba despre un bărbat de 40 de ani. A fost de asemenea confiscată o armă.

Fostul guvernator al regiunii Tokio, Yoichi Masuzoe a scris pe Twitter că Abe este în stop cardiorespirator, termen folosit adesea în Japonia înainte de declararea decesului.
Incidentele de violență cu arme de foc sunt rare în Japonia, care este o țară în care pistoalele sunt interzise.
Shinzo Abe, în vârstă de 67 de ani, este cel mai longeviv prim-ministru nipon. A fost în funcție în 2006 timp de un an, apoi din nou din 2012 până în 2020.
Citește și