Doliu uriaș în lumea muzicii. Încă o legendă a părăsit scena vieții

Jorge Milchberg a murit la vârsta de 93 de ani, însă decesul său a fost anunțat abia acum de către familia sa și de Ambasada Argentinei la Paris.

Pianist de formație clasică, dar și un interpret de charango (o chitară andină ciupită) de renume mondial, Jorge Milchberg a fost membru și director artistic timp de aproape 60 de ani al „Los Incas”, un grup emblematic de muzică andină fondat în

anii 1950 la Paris, care a efectuat turnee internaționale, a precizat Ambasada Argentinei în Franța într-un comunicat de presă.

În anul 1963, Los Incas, cunoscuți și sub numele de Urubamba, au înregistrat „El condor pasa” (Condorul trece), apoi din

nou cu aranjamente de Milchberg și versuri de Paul Simon, o versiune cântată de duo-ul folk newyorkez Simon și Garfunkel, sub titlul „If I could”, în albumul „Bridge over troubled water” (1970).

Inițial tema piesei „El Condor pasa” a fost preluată dintr-o zarzuela, o piesă muzicală cu același nume, creată în 1913 de compozitorul peruan Daniel Alomia Robles, dar într-o versiune orchestrală.

Versiunea pentru micul ansamblu a lui Milchberg și piesa de titlu a lui Simon și Garfunkel, care a devenit un standard

folk, au contribuit la faima spectaculoasă a piesei „El Condor pasa”, care a avut nenumărate versiuni, și au dus la un interes reînnoit pentru muzica latino-americană.

Milchberg a prefigurat „abordarea de aranjare și adaptare a muzicii tradiționale, popularizată acum în muzica mondială”, se arată într-o postare pe site-ul Los Incas.

Muzicianul și compozitorul, Jorge Milchberg va fi înhumat în orașul său natal, Thénisy (Seine-et-Marne), a precizat Ambasada Argentinei la Paris.

Citește și