Doliu în lumea filmului și teatrului românesc! Valeria Seciu a murit la 83 de ani

Veste tristă pentru români! Marea actriță de film și teatru s-a stins la vârsta de 83 de ani. Anunțul a fost făcut de către UNITER, în mediul online.

Valeria Seciu s-a stins la 83 de ani

„Valeria Seciu (2 august 1939 – 6 septembrie 2022). Am aflat cu tristețe că în dimineața zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriță de teatru, film, radio și televiziune, VALERIA SECIU.

Vom reveni mâine cu detalii despre înmormântare. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească.”, au scris reprezentații UNITER pe facebook.

Valeria Seciu face parte din generația de aur a filmului și teatrului românesc. Și-a petrecut toată viața pe scenă, iar palmaresul său este impresionant.

În vara anului 2014, starea ei de sănătate s-a șubrezit, iar asta a forțat-o să-și anunțe retragerea de pe scena Teatrului Mic și a Teatrului Foarte Mic, unde jucase până atunci.

În anii ce-au urmat, a dispărut și din viața publică, preferând să-și trăiască bătrânețea departe de lumina reflectoarelor.

În 2015, a primit o stea pe Aleea Timpului din centrul Capitalei, bifând cu acea ocazie o nouă apariție în public. Slăbită și îmbătrânită, Valeria Seciu părea doar o umbră a ceea ce fusese odinioară.

Valeria Seciu alături de Ion Caramitru.

Cei care își doreau, totuși, s-o întâlnească pe Valeria Seciu în toți acești ani, o mai puteau zări la Biserica Stavropoleos, pe care o frecventa de câte ori se înzdrăvenea și starea de sănătate îi
permitea.

“Micuta, fragila, ca o umbra, sta mereu intr-un colt. Parca incearca sa fie invizibila pentru cei din jur.

Boala si singuratatea au daramat-o pe doamna Seciu si multi nici nu o recunosc”, a povestit o credincioasa ce merge frecvent la respectivul lacas de cult.

Singurul copil al Valeriei Seciu s-a călugărit

Valeria Seciu a fost soția marelui actor Octavian Cotescu, care a murit în urmă cu 37 de ani. Rămasă văduvă, actrița n-a mai vrut să audă de alt bărbat, deși avea doar 46 de ani la momentul nefast.

Din mariajul lor a rezultat un copil, un băiat, care și-a părăsit părinții pentru a lua calea Bisericii. Acesta s-a călugărit și trăiește de mulți ani la o mănăstire de pe Muntele Athos.

El e fiul Valeriei Seciu

Palmaresul Valeriei Seciu

Valeria Seciu s-a născut la 2 august 1939 în Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti (1964). De la absolvirea facultăţii, timp de 13 ani

(1964-1977), a jucat în trupa Teatrului Naţional în spectacole precum: ”Eminescu” (1964), ”Răzvan şi

Vidra” şi ”Apus de soare” (1967), ”Enigma Otiliei” (1968), ”Idiotul” (1969), ”Cui i-e frică de Virginia

Wolf?”(1970), ”Pisica în noaptea Anului Nou” şi ”Jocul de-a vacanţa” (1971), ”Richard al III-lea” (1976).

Citește și