Demența nu se instalează niciodată brusc – Cum ne păstrăm creierul sănătos

Academicianul Bekhterev, care și-a dedicat viața studierii creierului uman, a remarcat faptul că doar 20% dintre oameni vor avea fericirea să moară păstrându-și rațiunea.

Ceilalți 80%, la vârsta înaintată se vor transforma în niște bătrâni răi sau naivi și vor deveni o povară pe umerii copiilor adulți. Pentru a face parte din aceste 20 % este important să începeți deja acum.

De ce apare demența?

Odată cu trecerea anilor, practic toată lumea începe să fie leneșă. Lucrăm foarte mult în tinerețe pentru a ne relaxa la bătrânețe. Însă, cu cât ne relaxăm mai mult, cu atât mai rău ne facem nouă înșine. Nivelul solicitărilor se reduce la un set banal: “mâncare gustoasă – și mult somn.”. Munca intelectuală se reduce la ghicirea cuvintelor încrucișate.

Crește nivelul solicitărilor și pretențiilor față de viață și față de ceilalți, ne apasă greutățile trecutului. Iritația, din cauza neînțelegerii unor lucruri se revarsă în respingerea realității. Memoria și capacitatea de gândire suferă. Treptat, omul se îndepărtează de lumea reală, creându-și propria lume, deseori crudă și ostilă, o lume de fantezie dureroasă.

Demența nu vine niciodată brusc.

Ea progresează de-a lungul anilor, câștigând tot mai multă putere asupra omului. Ceea ce este acum doar o condiție prealabilă, în viitor poate deveni un sol fertil pentru germenii demenței. Cel mai mult, sunt amenințați cei care și-au trăit viața fără să-și schimbe atitudinea.

Astfel de trăsături, precum ar fi: principialitatea excesivă, perseverența și conservatorismul, mai degrabă vor duce la demență la vârsta înaintată, decât flexibilitatea, abilitatea de a schimba rapid deciziile sau emoționalitatea.

Iată câteva semne indirecte care indică faptul că merită să faceți o actualizare a creierului.

1. Ați început să percepeți criticile dureros, în timp ce îi criticați adesea pe alții.

2. Nu doriți să învățați lucruri noi. Mai degrabă, veți fi de acord să reparați vechiul telefon, decât să înțelegeți instrucțiunile noului model.

3. Adesea spuneți: “Înainte era așa…”, adică, vă amintiți cu nostalgie trecutul.

4. Sunteți gata să vorbiți cu răbdare despre ceva, în ciuda plictiselii din ochii interlocutorului. Nu contează că el va adormi, principalul lucru: ceea ce spuneți este interesant doar pentru voi…

5. Vă concentrați greu atunci când începeți să citiți literatură științifică. Înțelegeți și memorați prost ceea ce citiți.

6. Ați început să vorbiți despre probleme pe care nu le cunoașteți bine. De exemplu, despre politică, economie, poezie sau patinaj. Și vi se pare sunteți cei mai buni în aceste domenii, că puteți începe chiar de mâine să conduceți statul sau să deveniți cei mai buni critici literari.

7. Sunteți siguri că alții trebuie să se adapteze după voi și nu invers.

8. Multe lucruri în viața voastră sunt însoțite de ritualuri. De exemplu, nu puteți bea cafeaua din altă ceașcă, decât cea preferată, fără să hrăniți mai întâi pisica și să răsfoiți ziarul de dimineață. Eliminarea cel puțin a unui element – v-ar strica ziua.

Cum faceți o actualizare a creierului:

– la fiecare 2-3 ani începeți să învățați ceva.

– înconjurați-vă de oameni tineri.

– din când în când, rezolvați sarcini intelectuale.

– învățați limbi străine, chiar dacă nu veți comunica în ele.

– faceți sport.

– cât mai des antrenați-vă memoria, amintindu-vă poezii pe care le știați pe de rost.

– distrugeți obiceiurile și ritualurile. Cu cât următoarea zi se va deosebi de cea precedentă, cu atât mai mici sunt șansele să ajungeți la demență.

– oferiți-le mai multă libertate altora și faceți singuri cât mai multe lucruri. Cu cât există mai multă spontaneitate, cu atât e mai mare creația. Cu cât există mai multă creație, cu atât mai mult vă veți păstra mintea și intelectul.

Gânduri salvatoare care te vor ajuta să treci mai ușor peste o despărțire dureroasă

Despărțirea este inevitabilă. Se poate întâmpla la 16 ani sau la 60. Durerea este imensă, că-ți pare că inima ți se va rupe în bucăți.

Cei care cred că nu vor trăi niciodată asta, să știți că nu este așa: vor trăi și ei. Timpul transformă totul în amintiri, chiar și pentru cei care au jurat că nu vor pleca niciodată.

Personal, m-au ajutat cuvintele celor care au trecut prin asta. Din acest motiv am ales 9 citate care te vor ajuta să treci peste o despărțire:

1. Motivul pentru care oamenii pleacă de lângă tine nu este legat de tine. Uneori oamenii pleacă pentru că nu pot merge acolo unde vei merge tu, unde doar te vor încurca. Rolul lor este deja jucat. Lasă-i să plece și mergi mai departe.

2. Atunci când trecem peste o despărțire sau o schimbare dureroasă din viața noastră, trebuie să ținem minte: să-ți dai timp pentru a te recupera emoțional. Nu poți să faci asta într-o zi. Pur și simplu ridică-te și mergi mai departe. Pas cu pas, îți vei reveni.

3. Nu trebuie să te gândești că odată ce te desparți viața ta se sfârșește. Îți faci griji. Dar comparativ cu ceea ce simt alți oameni, este nimic. Pur și simplu adu-ți aminte că ceea ce nu te omoară, te face mai puternic. (Jennifer Aniston)

4. Ține capul sus, iar degetul mijlociu și mai sus. Lasă-l să știe ce a pierdut. (Megan Fox)

5. Dacă cineva ți-a rănit inima, lovește-l în față. Serios, fă asta și mergi să mănânci o înghețată. (Frank Ocean)

6. Eu nu sunt sigură ce-mi va aduce viitorul, dar știu că voi fi optimistă și nu voi dispera. Cum spunea tatăl meu: „Este ceea ce este. Nu este ce ar trebui să fie și nici ceea ce va fi. Este ceea ce este.” (Nicole Kidman)

7. Dacă iubești pe cineva, nu-l ține alături de tine, lasă-l să plece. Dacă va reveni, înseamnă că nimeni nu l-a mai iubit. Atunci lasă-l încă o dată.

8. Atât timp cât încerci să vindeci rănile trecutului, ele vor continua să sângereze. Poți să acoperi rana cu mâncare, alcool, droguri, multă muncă, sex, dar sângele va continua să curgă. De asta trebuie să găsești puterea să deschizi rana și să scoți din ea motivul durerii, care te ține în trecut.

9. Dacă ai suficient curaj să spui „Adio”, viața te va recompensa cu un nou „Salut”. (Paulo Coelho)

Citește și