Decizia finală în cazul românului care a împușcat trei foști colegi și un polițist

Marin Eugen Sabău, cunoscut în Spania sub numele de „Pistolarul din Tarragona”, un român în vârstă de 46 de ani, care și-a împușcat trei foști colegi la sediul companiei Securitas din Tarragona și un polițist, va fi eutanasiat. Judecătorul de caz a ignorat complet dorințele familiilor celor 4 victime, care și-au dorit ca românul să meargă în judecată și a fost de acord cu medicii care au admis cererea sa de eutanasiere.
Tribunalul din Tarragona a hotărât ca agentul de securitate să fie eutanasiat.
Marin Eugen Sabău este în prezent internat în spitalul penitenciar din Terrassa după ce a suferit o leziune medulară de când a fost doborât de Mossos d’Esquadra după ce și-a atacat foștii colegi de la Securitas.
Solicitarea de eutanasiere a avut încă de la început avizul medicului deținutului, iar aceasta a fost oficializată de instanța din Tarragona.
Marin Eugen Sabău a suferit în urma atacului violent pe care l-a provocat o „leziune incompletă a măduvei spinării” . Aceasta a fost produsă în momentul în care echipa Mossos d’Esquadra a reușit să-l aresteze în ferma părăsită unde a încercat să se ascundă, împușcându-l în brațe și picioare.
Conform unor surse apropiate anchetei, la scurt timp după arestare, medicii i-au amputat piciorul, iar leziunea medulară pe care o suferă în prezent îi provoacă „dependență semnificativă și dureri neuropatice”.
Potrivit aceleiași sursă, unele dintre acuzații, care reprezintă diferite victime ale atentatului românului, au solicitat oprirea procesului de autorizare a eutanasierei.

„Pistolarul din Tarragona” a fost împușcat de polițiști

Antecedentele românului datează din data de 14 decembrie 2021, când acesta, deghizat în femeie, a accesat sediul Securitas din Plaça de la Mitja Lluna din Tarragona din Spania. Cu câteva luni în urmă, Sabău fusese dat afară de companie și deja și-a amenințat colegii. În acea zi, a tras mai multe focuri de armă în directorul companiei și în alți muncitori, lăsându-i răniți.
Imediat după atac, românul a fugit si a tras într-un agent Mossos, care l-a identificat. În cele din urmă, a încercat să se închidă într-o fermă abandonată din Riudoms, iar GEI a creat un dispozitiv pentru a-l opri. Traseul de negociere a eșuat și Marin Eugen Sabău a continuat să tragă, până când a ajuns să cadă din cauza focului polițiștilor.
Magistrat: „Nu este cazul să se convină asupra întreruperii eutanasierii”
Judecătoria 5 Tarragona a respins recursul prezentat de avocatul celor doi agenți și a hotărât că „nu este cazul să se convină asupra încetării sau întreruperii procesului de eutanasiere”.
Magistrata Sonia Zapater susține, într-un ordin din 6 iulie, că legea care reglementează eutanasia „nu atribuie nicio competență judecătorului de instrucție de a decide asupra procesului de eutanasiere”. Hotărârea, precizează judecătorul, „corespunde medicilor” și Comisiei de garantare și evaluare. „Nu există nicio prevedere legală care să permită unui judecător de instrucție să se amestece într-un proces care este reglementat printr-o lege organică în măsura în care afectează drepturile fundamentale”, susține Sonia Zapater.
Citește și