Cum se pun corect castraveţii la murat. Doar asa ramane zeama limpede toata iarna

Este perioada în care gospodinele profită de diferitele tipuri de legume și se pregătesc deja pentru iarnă.

Majoritatea pun castraveți la borcane, în speranța că se vor bucura de ei în sezonul rece, dar fac greșeli care strică murăturile. Iată la ce trebuie să fii atent și ce e de făcut pentru o zeamă limpede.

Greșeli pe care le facem când punem castraveții la murat
Revista „Pofta Bună” a prezentat o listă alcătuită de redactorul nostru culinar, Alin Preda, cu cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când pregătim conserve de legume. Astfel, descoperim de la cunoscător ce trebuie evitat atunci când punem castraveții în sticlă și la ce trebuie să fim cu ochii în patru.

Expertul ne atenționează că e o greșeală să adăugăm prea mult dulceț, deoarece conservele ar trebui să aibă gust acrișor și sărat. Totuși, nu trebuie să abuzăm nici de oțet, căci vor avea un gust prea aspru și înțepător.

Din rețeta tradițională, ingredientele de bază sunt apa, sarea, dulcețul sau oțetul. Cu toate acestea, Preda ne sfătuiește să incorporăm și alte condimente, pe lângă cele fundamentale.

„Boabele de muștar, bucățele de ardei sau frunzișul de dafin sunt gusturi tradiționale. Dar nu vă opriți aici. Puteți adăuga și mentă sau busuioc sau orice altceva aveți la îndemână în grădină. Totodată, gândiți de două ori înainte să folosiți oțet roșu: conservele dumneavoastră vor capăta o nuanță rozalie”, ne învață redactorul.

Este de menționat că anumite legume, cum ar fi morcovii, ar trebui fierte în prealabil, deoarece sunt tari și nu se conservă ușor. Însă, în cazul castraveților, nu e necesar să îi gătim.

Ce trebuie evitat când conservăm castraveții:

O neînțelegere des întâlnită printre gospodine este de a combina mai multe soiuri de legume în sticlă. Este esențial să le conservăm separat pentru a savura din plin aroma și gustul fiecăreia.

„Fiecare legumă ar trebui conservată alături de legume de același soi, altfel pot schimba atât culoarea cât și gustul. De pildă, sucul lăsat de varză violetă sau de ceapă roșie poate colora și alte legume. De asemenea, unele legume, mai fine, precum ceapa, se conservă mai rapid decât ridichile sau morcovii”, ne spune Preda.

Este vital să ne asigurăm că pregătim suficientă saramură. De obicei, lichidul din sticlă ar trebui să acopere toate legumele dinăuntru.

Fiți precauți și când deschideți sticla cu castraveți. Mulți au tendința să îi savureze prea devreme și apoi să remarce că nu sunt destul de crocanți.

Citește și