Cum să crești cartofi în saci de sol

Cum să crești cartofi în saci de sol

Cultivarea cartofilor în saci de sol reprezintă o metodă convenabilă și eficientă de a cultiva aceste tuberculi versatili și iubiți.

Indiferent dacă ai spațiu limitat în grădină sau vrei să încerci o modalitate nouă de a cultiva cartofi, sacii de sol pot oferi o soluție excelentă.

În acest ghid complet, te vom însoți prin pașii necesari pentru a crește cu succes cartofi în saci de sol, de la selectarea materialelor potrivite până la recoltarea culturii tale.

Materiale de care ai nevoie

Înainte de a începe să plantezi cartofii în saci de sol, adună următoarele materiale:

1. Saci de Sol: Poți folosi saci special concepuți pentru cultivarea cartofilor sau poți recicla saci de plastic mari și rezistenți. Fiecare sac ar trebui să aibă cel puțin 15-20 de galoane pentru a permite dezvoltarea cartofilor.
2. Amestec de Plantat: Alege un amestec de plantat de înaltă calitate sau creează propriul tău amestec din părți egale de compost, sol de grădină și perlit sau vermiculit pentru a asigura o drenare bună.
3. Cartofi Semință: Achiziționează cartofi semință certificați de la un centru de grădină sau folosește-ți propria recoltă, asigurându-te că sunt lipsiți de boli și potriviți pentru regiunea ta.
4. Îngrășământ: Un îngrășământ granular echilibrat cu eliberare lentă sau alternative organice precum compostul sau gunoiul de grajd bine fermentat.
5. Cană de udare sau furtun: Va trebui să ai un mijloc pentru a uda sacii de sol în mod regulat.
6. Soare: Găsește o locație care primește cel puțin 6-8 ore de soare pe zi pentru o creștere optimă a cartofilor.

Pasul 1: Pregătirea Săcilor de Sol

Începe prin a alege o locație însorită pentru sacii de sol. Plasează sacii pe o suprafață bine drenată, cum ar fi o terasă, un balcon sau un pat de grădină. Asigură-te că există orificii de drenaj în partea de jos a fiecărui sac pentru a preveni acumularea excesivă de apă.

Umple sacii cu amestecul de plantat ales, lăsând aproximativ 3-4 inchi de spațiu în partea de sus. Acest spațiu va permite să formezi dealuri de sol pe măsură ce cresc cartofii.

Pasul 2: Pregătirea Cartofilor Semință

Înainte de plantare, taie cartofii semință în bucăți care au cel puțin unul sau două “ochi” sau muguri pe fiecare bucată. Fiecare bucată ar trebui să aibă aproximativ dimensiunea unei bile de golf.

Permite bucăților tăiate să se usuce la aer timp de o zi sau două, ceea ce ajută la prevenirea putrezirii.

Pasul 3: Plantarea Cartofilor în Săcile de Sol

Așază bucățile de cartofi semință deasupra amestecului de plantat din sac, păstrându-le la distanță regulată, aproximativ 8-10 inchi între ele. Asigură-te că îi plantezi cu ochii îndreptați în sus.

Acoperă bucățile de cartofi semință cu câțiva inchi de amestec de plantat, lăsând o parte din ochiuri expuse.

Udă bine după plantare pentru a te asigura că solul este uniform umed.

Pasul 4: Îngrijirea Plantelor de Cartofi

Pe măsură ce plantele de cartofi încep să crească, menține solul constant umed, dar nu în exces. De obicei, este suficient să uzi adânc o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de vreme.

Îngrășează plantele de cartofi cu un îngrășământ granular echilibrat cu eliberare lentă, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Alternativ, folosește compost sau gunoi de grajd bine fermentat pentru a hrăni plantele.

Pe măsură ce plantele de cartofi cresc, continuă să formezi dealuri de sol în jurul lor, adăugând mai mult amestec de plantat în sac. Acest lucru încurajează dezvoltarea de tuberculi suplimentari și previne expunerea cartofilor la lumina soarelui, ceea ce îi poate face să devină verzi și amari.

Supraveghează plantele de cartofi pentru dăunători și boli, cum ar fi afidele, gândacii de cartofi și mucegaiul târziu, și ia măsuri adecvate pentru a aborda aceste probleme.

Pasul 5: Recoltarea Cartofilor

Plantele de cartofi sunt de obicei gata de recoltat atunci când frunzele încep să se îngălbenesc și să se usuce. Acest lucru se întâmplă de obicei în jur de 12-14 săptămâni după plantare.

Golește cu grijă conținutul sacului de sol pe un material impermeabil sau o suprafață similară pentru a-ți dezvălui cartofii recoltați. Ai grijă să nu le deteriorezi în acest proces.

Permite cartofilor recoltați să se usuce într-un loc răcoros și întunecat timp de câteva ore înainte de a-i stoca într-un spațiu ră

Citește și