Care sunt cele 4 PĂCATE pentru care preoții ortodocși nu ne primesc la Împărtășanie. Părintele Calistrat le-a făcut publice

Creștinii ortodocși trebuie să știe care sunt cele patru păcate pentru care preoții nu ne primesc la Sfânta Împărtășanie.

Părintele Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a explicat și de ce nu poate trece peste aceste păcate.

Astfel, păcate grele sunt următoarele: păcatul desfrânării, păcatul hulei, păcatul beției și păcatul fumatului.

Canon și apoi Împărtășanie
Creștinii care merg la biserică și îi mărturisesc duhovnicului păcatele menționate mai sus nu pot primi Sfânta Împărtășanie până ce nu respectă canonul primit de la părinte și nu se căiesc pentru greșelile lor.

Abia după ce fac asta și vin cu o mărturisire sinceră ei pot fi împărtășiți.

În opinia părintelui Chifan, primul păcat pe lista celor care blochează Împărtășania este păcatul desfrânării – de la păcatul onaniei (sau al masturbării) și până la forme avansate de desfrâu.

„Tot ce este în afara legii lui Dumnezeu se numește păcat sau fărădelege, dar cele care sunt opritoare sau păcate de moarte, care ne opresc categoric de a lua din potir sunt acestea: în primul rând desfrânarea și aici începem de la păcatul onaniei sau masturbării, cum se spune, până la ultimele forme de desfrâu evoluate sau supraavansate de om.

După aceea, nu ne dă voie să împărtășim păcatul hulei (tot ce vorbești rău împotriva sfinților, a lui Dumnezeu, împotriva Proniei divine, adică împotriva Adevărului divin). Cineva a spus: «De ce trebuie să se supere Dumenzeu dacă noi greșim?» Și în majestatea divină este la fel ca în justiția lumească, ai călcat o lege, ți se aplică un articol din Codul Penal, ai călcat o poruncă a lui Dumnezeu, vei fi întrebat de ea: să nu furi, să nu ucizi, să nu mărturisești strâmb, să nu râvnești ce-i cu vicleșug la altul, să cinstești ziua duminicii, să-ți cinstești părinții și așa mai departe”, a declarat părintele Calistrat Chifan pentru bzi.ro.

Despre păcatul beției și păcatul fumatului
Părintele Calistrat Chifan afirmă că „după hulă, mai intră păcatul beției și păcatul fumatului”. Astfel, cunoscutul părinte de la Vlădiceni recomandă ca măcar trei zile înainte de Împărtășanie și trei zile după Împărtășanie să nu se fumeze, deoarece Mântuitorul Iisus Hristos nu suportă să stea în fum.

„După hulă, mai intră păcatul beției și avem scris la Matei: «Bețivii nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu». Avem păcatul fumatului și unii au zis: «Unde scrie că dacă fumezi n-ai voie să te împărtășești?» Și eu le-am explicat: «Nu am nimic împotriva țigărilor dumneavoastră, dar trei zile când v-ați împărtășit și trei zile după, Hristos nu suportă să stea în fum. El nu este carne la afumat, El este carne dumnezeiască și pâine dumnezeiască și trebuie să stea într-un corp curat și sănătos»”, a spus Calistrat Chifan.

„Părintele Cleopa avea o glumiță: «Dragul tatei, dacă era nevoie ca omul să fumeze, îi punea Dumnezeu un hogeac în cap, adică să aibă pe unde ieși fumul». Dar, explicat teologic și științific, păcatul fumatului este distrugerea lentă a sănătății»” – părintele Calistrat Chifan

Citește și