Care este tensiunea arterială normală în funcție de varstă? TABEL CU VALORI

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai comune probleme de sanatate si poate aparea oricand.

Afla care este valoarea normala a tensiunii, in functie de varsta.

Hipertensiunea arteriala poate pune in pericol sanatatea bolnavului, deoarece poate provoca leziune pe artere si poate creste riscul de accident vascular, infarct, insuficienta renala si alte afectiuni grave.

Medicamentele care scad tensiunea sunt, deseori, foarte agresive, de aceea ar fi bine sa previi aparitia acestei boli avand un stil de viata cat mai sanatos, potrivit unica.ro.

De asemenea, iti poti lua periodic tensiunea arteriala, pentru a vedea daca apar schimbari si daca este cazul sa te ingrijorezi. Pentru asta, ar trebui sa stii care este valoarea normala a tensiunii in ficare etapa a vietii. Ai aceste informatii in tabelul de mai jos.

Potrivit specialistilor de la Asociatia Americana a Inimii, citati de goodmorningcenter.com, de la varsta de 20 de ani ar trebui sa iti iei tensiunea la fiecare doi ani, daca este mai mica de 120/80. Cand valoarea ei este mai mare, vizitele la medic ar trebui sa fie mai dese.

Tensiunea creste cu fiecare bataie a inimii si scade in timpul dintre doua batai. Din aceasta cauza, ea poate varia de la un minut la altul, mai ales daca apar schimbari ale posturii, daca faci miscare, te stresezi sau nu dormi bine. Daca valoarea este prea mare o data, nu inseamna ca suferi de hipertensiune. Medicul tau trebuie sa iti masoare tensiunea de mai multe ori, in perioade diferite. Pentru a pune un astfel de diagnostic.

Semne ca suferi de hipertensiune arteriala

De cele mai multe ori, hipertensiunea arteriala trece neobservata, insa sunt unele semne care ar trebui sa te trimita la medic. Astfel, durerile constante de cap, dificultatile de respiratie si sangerarile nazale sunt un semnal de alarma. Riscul de a suferi de aceasta afectiune creste dupa 45 de ani, de aceea, dupa aceasta varsta, ar trebui sa o iei anual. Sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de sare, lipsa de potasiu, lipsa de vitamina D, consumul excesiv de alcool si stresul pot favoriza aparitia bolii.

Cum previi aparitia hipertensiunii arteriale

Daca ai fost diagnosticata cu hipertensiune arteriala sau vrei sa previi aparitia ei, este obligatoriu sa ai un stil de viata sanatos. Mananca multe fructe si legume si evita produsele procesate, scade consumul de sare ti mentine o greutate corporala normala. Fa cel putin 30 de minute de miscare pe zi si limiteaza consumul de alcool. Renunta la tigari si nu te stresa si iti va fi mai usor sa lupti cu hipertensiunea arteriala.

Citește și