Calendar ortodox 9 iulie 2022. Ce sfânt este prăznuit

Calendar ortodox 9 iulie 2022. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc sâmbătă pe Sfântul Pangratie. Tot în această zi sunt sărbătoriți Sfântul Ierarh Mucenic Chiril, episcopil Gortinei și Sfintii Mucenici Andrei și Prov.
Calendar ortodox 9 iulie 2022. Ce sfânt este prăznuit
Sfântul Pangratie s-a născut la Antiohia. Ajunge împreună cu părinții săi la Ierusalim, pentru a asculta cuvintele și a vedea minunile lui Iisus Hristos.
În Ierusalim, Sfântul Pangratie s-a făcut cunoscut Apostolului Petru. Primește Sfântul Botez după Înălțarea Domnului, iar mai târziu este hirotonit episcop al Tavromeniei, în Sicilia. Aici, Sfîntul Pangratie a dărâmat idolii și a convertit pe multi păgâni la creștinism.
Acvilin, un comandatnt păgân, auzind că întreaga cetate a Tavromeniei a devenit creștină, a pornit spre ea cu armata, cu gândul de a o distruge.
Sfântul Pangratie a ieșit din cetate împreună cu clerul, purtând in mâini Sfânta Cruce. Când armata păgână s-a apropiat de cetate, a căzut asupra lor întuneric, încât soldații, cuprinsi de spaimă s-au ucis între ei.
Așa a fost salvată cetatea prin rugăciunea lui Pangratie. După moartea lui Bonifatie, conducătorul Siciliei, Sfântul Pangratie a fost ucis de Montan, noul conducător.
Rugăciune către Sfântul Pangratie, pe care să o rostești în această zi sfântă
“Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Pangratie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre si sa ne implineasca dorintele.
Preacinstită piatră te cunoaşte pe tine Biserica, Sfinte Pangratie, întărindu-se pururea cu tăria cuvintelor tale. Pentru aceea, cinsteşte astăzi pomenirea ta.
Cu plugul dumnezeieştilor tale cuvinte ogorând inimile cele înţelenite mai înainte de uscăciunea relei credinţe, le-ai arătat cu adevărat roditoare prin credinţă, Mucenice Pangratie.
Întărit fiind de Duhul ai gonit duhurile cele viclene; şi cu pârghia rugăciunilor, ai surpat până la pământ capiştile idolilor, ridicând biserici, vrednicule de minuni.
Părtinitor al dreptei credinţe, purtător de biruinţă te-ai arătat, Sfinţite Pangratie, în ceruri, împreună cu cei fără de trup, înainte stând. Pentru aceasta, roagă-te Domnului să ne mântuiască pe noi.
Amin!”
Citește și