Balonare: semne, simptome și prevenție

Balonarea este o proeminență a abdomenului, adesea însoțită de o senzație inconfortabilă de plenitudine sau de strângere.

Deși poate face ca stomacul să pară mai mare decât în mod normal și ca hainele să se simtă strânse în jurul taliei, balonarea nu este cauzată de excesul de grăsime abdominală.

Cel mai adesea apare după ce ați mâncat o masă mare, dar este asociată și cu intoleranța la gluten, acumularea de gaze digestive sau, dacă sunteți la menstruație, cu acumularea de lichid în timpul menstruației.

Prevenirea sau ameliorarea eficientă a balonării burții depinde de ceea ce o provoacă. Adesea poate fi prevenită prin măsuri precum schimbarea obiceiurilor alimentare sau administrarea de medicamente pentru a preveni sau a ameliora gazele.

Cel mai adesea balonarea este legată de obiceiurile alimentare sau de anumite alimente și băuturi care provoacă acumularea de gaze în sistemul digestiv – printre acestea, dioxid de carbon, oxigen, azot, hidrogen și, uneori, metan sau sulf (care este responsabil pentru mirosul neplăcut atunci când se eliberează gaze).

Cum scapi de balonare și cum o previi
Cel mai eficient mod de a face față balonării este prin modificări ale dietei și ale stilului de viață.

Dacă puteți identifica alimentele sau comportamentul alimentar care provoacă balonarea burții, le puteți evita și puteți preveni eficient balonarea.4

Nu mâncați prea mult. Nu supradimensionați porțiile: Păstrați porții moderate la mese și gustări. Este mai bine să aveți o a doua porție decât să vă îndopați.

Mâncați încet și savurați fiecare îmbucătură. Dacă înghițiți mâncarea, nu vă veți da seama când sunteți sătul până nu este prea târziu și, de asemenea, puteți introduce aer în organism.

Evitați alimentele care vă provoacă gaze. Acestea pot include alimentele prăjite și grase, înlocuitorii de zahăr și orice ingrediente la care sunteți alergic sau sensibil.

Adăugați fibre încet. Alimentele sănătoase bogate în fibre vă pot ajuta să vă simțiți sătulă (ceea ce le face utile dacă încercați să slăbiți), dar pot provoca, de asemenea, gaze și balonare dacă nu sunteți obișnuită să le mâncați. Adăugați-le încet în dieta dumneavoastră.

Evitați băuturile carbogazoase. Bulele din băuturile carbogazoase sunt gaze, motiv pentru care vă puteți simți balonat după ce le beți.

Tratament

Nu folosiți medicamente sau suplimente fără sfatul medicului sau al farmacistului.

Antiacidele conțin simeticonă, care aderă la bulele din stomac, astfel încât gazele sunt expulzate mai ușor.

Tabletele de cărbune activat pot oferi ușurare în cazul gazelor din colon.

Probioticele sunt bacterii “bune” care ajută la menținerea sănătății microbiomului din sistemul digestiv. Acestea pot fi găsite în alimente precum iaurtul, precum și în suplimente.

Mișcarea și masajul. Exercițiile fizice ușoare (o plimbare în jurul blocului, să zicem, sau un curs de yoga) pot ajuta la punerea în mișcare a gazelor din sistemul digestiv. Anumite tipuri de masaj pot fi, de asemenea, benefice.

Când mergem la medic din cauza balonării

Balonarea este rareori un semn al unei probleme medicale grave. Cu toate acestea, balonarea care este cronică și nu răspunde la schimbări în obiceiurile alimentare sau la tratamentele OTC este uneori asociată cu anumite boli și afecțiuni.

Balonarea care este însoțită de dureri abdominale, scaune cu sânge, diaree persistentă sau vărsături sunt deosebit de îngrijorătoare și pot fi un semn al oricăreia dintre o serie de boli și afecțiuni grave, inclusiv cancerul de colon, obstrucția intestinală, boala celiacă și sindromul colonului iritabil (IBS).

Dacă observați că sunteți frecvent sau constant balonat sau că vă balonați după ce mâncați anumite alimente – în special cele care conțin grâu sau lactate – faceți o programare la medicul dumneavoastră. Îi va fi de ajutor dacă vă notați când este cel mai probabil să vă simțiți balonat și în ce circumstanțe.

Citește și