Aveti nevoie doar de tulpina unui trandafir pentru a obtine sute de trandafiri. Secretul reusitei este unul banal

Inmultirea trandafirilor, cu ajutorul butasilor este usoara…secretul reusitei… sunt cartofii! Inainte de plantarea butasilor, impinge capatul de jos al butasului intr-un cartof obisnuit. Cartoful pastreaza umezeala constanta in jurul butasilor, pana ce acestia se dezvolta radacini. Pare o nebunie… dar toti trandafirii din gradina i-am obtinut folosind metoda aceasta, deci este o dovada ca functioneaza. Incercati si voi si sa ne spuneti cum v-ati descurcat.

Pasul 1

Cautati in gradina voastra un loc mai ferit, care este cat mai umbros, pe toata perioada zilei. Sapati un sant sau o groapa, adanca de aproximativ 15 cm. In groapa puneti nisip fin aproximativ 5-6 cm.

Pasul 2

Se alege o tulpina de la un trandafir – de grosimea unui creion – pe care doriti sa o inmultiti. Lemnul trebuie sa fie cat mai drept(nu indoit), maturizat(se spune ca un butas de trandafir este maturizat in momentul in care se poate rupe un spin de pe tulpina fara a se desprinda coaja sau sa se rupa spinul) si tulpina aleasa sa fie cat mai tanara(recomandat ar fi sa fie crescuta in anul respectiv).

Pasul 3

Butasul trebuie sa aibe lungimea de aproximativ 23cm. Taietura de la baza se face chiar sub un mugur(foarte important… viitoarea radacina a plantei se va forma din acel mugur de la baza). Apoi se indeparteaza frunzele si spini din jumatatea de jos. Se pot lasa doua frunze in partea cea mai de sus, dar eu am indepartat toate frunzele de pe butasi mei.

Pasul 4

Se introduce butasul impreuna cu cartoful in groapa anterior amenajata si se urmareste ca viitoarea planta sa fie acoperita cu pamant doar de doua-treimi, asigurandu-va ca baza, care este in acest caz o reprezinta cartoful, este bine ingropata in nisipul fin. Nisipul din jurul cartofului, trebuie presat cu grija pentru a nu lasa goluri de aer pe langa acesta. La nivelul solului butasul trebuie sa ramana descoperit aroximativ 12-15cm.

Pasul 5

Peste nisip se pune pamant special pentru flori, sau pamant cat mai „gras” de culoare neagra, bogat in nutrienti, eventual daca aveti la indemana pamant amestecat cu gunoi de la animale. Se lucreaza cu grija la aceasta etapa pentru a nu deteriora butasi. Pastrati umed pamantul din jurul butasilor, pe tot parcursul verii. Deja in noiembrie ar fi trebuit sa aveti butasi cu radacina care sa fie gata pentru transplantare.

Citește și