Antibiotic natural – Cimbru cu miere – Cum se prepară și cum se administrează pentru maximum de beneficii

Cimbrul cu miere este un antibiotic natural și o delicatesă îmbietoare atât pentru adulți cât și pentru copii atunci când mirosul acestui preparat începe să circule prin aer. Această combinație este, fără îndoială, una câștigătoare atunci când vine vorba de calmarea simptomelor de gripă, răceală, infecții respiratorii și dureri în gât.

Cimbru – beneficii, proprietăți

Datorită conținutului de timol, cimbrul este inclus în diverse formule farmaceutice și cosmetice.

Timolul este un compus care a demonstrat proprietăți antimicrobiene puternice și este util în tuse datorită acțiunii sale antispasmodice.

În caz de răceli și infecții, ajută prin efectele imunostimulatoare, imunomodulatoare și antiseptice. De asemenea, cimbrul poate fi folosit și ca un protector pentru cancer și inflamații întrucât are proprietăți antioxidante și anticancerigene.

Celebra terapeută Maria Treben recomandă cimbrul asociat cu pătlagină pentru creșterea eficienței împotriva afecțiunilor respiratorii, astmului bronșic și secrețiilor abundente. Mai mult, cimbrul este un leac eficient și în tusea convulsivă. Pentru a pregăti un ceai, se folosește 1 linguriță de amestec de cimbru și pătlagină și 1 cană cu apă clocotită. Se adaugă și 1 felie de lămâie și se lasă la infuzat. Ceaiul se bea fierbinte și cu înghițituri mici, de 4-5 ori pe zi. Dacă există risc de pneumonie, acest ceai se va bea din oră în oră.

Cimbru cu miere – Rețetă, mod de folosire

Se umple un borcan pe jumătate cu crenguțe verzi de cimbru care se acoperă cu miere până borcanul se umple complet. Se amestecă un pic, cât cimbrul să fie scufundat complet în miere după care se pune capacul borcanului și se așază borcanul într-un loc călduros. Cimbrul se lasă la infuzat timp de 2 săptămâni iar siropul este gata atunci când mierea are un miros și gust suficient de pregnant de cimbru.

Siropul rezultat de păstrează într-un loc răcoros unde rezistă câteva luni. Se recomandă câte 1-2 lingurițe sau după nevoie. Se poate adăuga și în ceaiuri calde.

În cazul în care se dorește obținerea acestui remediu mai repede de 2 săptămâni, se pune mierea și cimbrul pe baie de aburi, la 180 de grade pentru 15 minute sau se infuzează cimbrul în apă clocotită (3 linguri de plantă proaspătă sau uscată la 2 căni de apă) pentru 20 de minute. Se strecoară, se adaugă cam 1 cană de miere și se amestecă. Amestecul se păstrează la frigider.

În cazul în care se folosește cimbru uscat, se pune 40 g de plantă uscată și măcinată fin într-un borcan de 200 de grame. Se adaugă miere polifloră până se umple complet borcanul. Se închide ermetic și se lasă la infuzat timp de 10 zile. Se recomandă câte 3 lingurițe pe zi din acest sirop: dimineața, la prânz și seara, la o distanță de 8 ore între doze.

Atenție! A nu se depăși dozele recomandate mai sus! De asemenea, nu este indicat consumul de cimbru cu miere mai mult de 7 zile la rând.

Citește și