Afinul – secretul unei recolte de invidiat în grădina ta

Afinul este un arbust fructifer care castiga tot mai mult teren in randul gradinarilor amatori.

Afla cum sa plantezi si sa ingrijesti afinele pentru a te bucura de recolte bogate si de gustul lor bun, dar si de numeroasele beneficii pe care le ofera pentru sanatate.

Afinele, o alegere naturala pentru gradinarii amatori, dar si o sursa importanta de venit pentru cultivatori. Pentru a asigura recolte bogate si cu gust bun, afinele au nevoie de o ingrijire minima dar atenta. Nimic elaborat, nimic costisitor.

Sunt primordiale lumina, temperatura si solul. Pare complicat? Nu si cand te gandesti la numeroasele beneficii pe care aceste fructe-minune le asigura.

Afinul ramane, fara doar si poate, un fruct la moda, in tara si strainatate, mereu recomandat in diete. Este suficient sa stii doar atat: fructele de afin au in compozitia lor substante antibacteriene si antiseptice, fiind un echivalent vegetal al insulinei! In aceste conditii nu este de mirare faptul ca afinul se regaseste in alimentatia celor care iubesc sanatatea si alimentatia corecta.

Ce sol prefera afinul?

O alegere buna pentru afin este solul acid, cu un pH intre 4.0 si 5.0. De retinut este faptul ca aciditatea solului va scadea pe masura ce il vei uda. Deci, trebuie sa obtii un echilibru, insa pentru asta ai la dispozitie numeroase unelte si accesorii. De asemenea, solul trebuie sa fie bine drenat si bogat in humus.

Locul de plantare

Pentru a creste sanatos si pentru a avea o dezvoltare corecta, este indicat sa plantezi afinul in locuri ferite de vant, pe terenuri bine nivelate, lipsite de gropi. Ca metoda de protectie, poti utiliza perdele de protectie pe parcelele unde au fost plantati arbustii.

Cand se planteaza afinul?

Anotimpurile recomandate pentru plantarea afinului sunt primavara si toamna. Atentie: pamantul trebuie sa fie dezghetat. De evitat la plantare pamantul imbibat in apa. Cu toate acestea, cea mai buna perioada de plantare este octombrie-noiembrie.

Cerinte speciale: apa

Afinul trebuie sa aiba la dispozitie suficienta apa, motiv pentru care este obligatoriu un sistem de irigatie. Irigarea se face inclusiv in lunile august si septembrie, dupa terminarea sezonului de culegere.

Particularitati afin

Afinul creste sub forma de tufa si poate atinge o inaltime chiar si de 3 m. Tulpinile sunt slab ramificate. Mugurii vegetativi au forma triunghiulara, iar mugurii floriferi sunt rotunzi. Este o specie autofertila si prefera clima temperata. Planta este originara din America de Nord si este recunoscuta pentru rezistenta extrem de mare la temperaturi scazute. Suporta mai bine temperaturile cu minus decat pe cele ridicate, din timpul verii. Nu intamplator, cel mai gustos afin este cel crescut in zonele de munte, acolo unde mercurul din termomentre ramane la valori medii.

Cum sa ingrijesti un afin?

Afinul castiga tot mai mult teren in fata unor fructe deja consacrate. Si nu intamplator! Afinul, dincolo de gustul bun pe care il ofera, asigura, inclusiv, o doza importanta de…sanatate. Foarte importanta! Asa se face ca, afinul devine sinonim cu stilul de viata sanatos.

Cultivat in gradina sau cumparat din supermerket? Bineinteles, nimic nu se compara cu fructele proaspete, culese direct din gradina. Si unde mai pui ca satisfactia propriei munci este nepretuita.

Recolta depinde de varsta arbustului si de specie.

Asadar, cat de greu se cultiva afinul? Este unul dintre cei mai usor arbusti de crescut. Iata ce trebuie sa stii.

Plantarea propriu-zisa

Inainte de plantare, terenul trebuie sa fie bine pregatit si curatat. Mai exact, trebuie inalturate toate resturile vegetale (atat cele de pe suprafata solului, cat si cele din interior). Apoi, terenul se sapa la o adancime de maximum 30 de cm. Materialul de plantat trebuie sa fie foarte bine inradacinat. Se recomanda mocirlirea radacinilor. Gropile de plantare trebuie sa aiba urmatoarele dimensiuni: 50x50x30. Dupa plantare, groapa se astupa cu pamant, iar solul se taseaza bine in jurul arbustului. Ultima etapa: udarea.

Lucrari de ingrijire

Arbustii de afin necesita tundere pentru a fructifica abundent si pentru a rezista in timp. Martie este anotimpul dedicat ingrijirii afinului. Este foarte simplu! Se indeparteaza ramurile uscate sau moarte. De asemenea, se elimina partile din planta bolnave sau cele aglomerate in mijlocul tufisului. Se pastreaza ramurile viguroase si bine pozitionate pe arbust. Atentie: si terenul din jurul arbustului necestia o intretinere corecta. Se elimina toate buruienile care ar putea sa dauneze afinului. Se pot aplia inclusiv erbicide.

Concluzie

Daca esti pasionat de gradinarit sau vrei sa incepi o afacere profitabila, plantarea de afine este o alegere inspirata. Investitiile sunt minime, iar beneficiile pentru sanatate si pentru buzunar sunt incontestabile. Cu putin efort si atentie, te poti bucura de recolte bogate si de gustul bun al acestui fruct-minune.

Citește și