A trăit umilința supremă! Denis, un tânăr cu handicap grav, pus la zid de Comisia de Evaluare

În societatea noastră, drepturile persoanelor cu dizabilități au fost adesea ignorate sau chiar încălcate.

Un exemplu clar al acestei nedreptăți este povestea unui tânăr cu grave probleme locomotorii din Alba, care a fost nevoit să lupte pentru recunoașterea drepturilor sale.

Tânărul, pe nume Denis B., suferă de o boală neurologică gravă care a afectat partea dreaptă a corpului său, lăsându-l neputincios și dependent de ajutor pentru cele mai elementare activități zilnice.

Cu toate acestea, Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Alba nu a recunoscut imediat necesitatea unui însoțitor permanent pentru Denis, considerând că acesta ar putea să muncească.

Comisia de Evaluare l-a umilit public pe Denis

Denis B. a trăit o viață dificilă din cauza bolii sale neurologice. Afecțiunea sa i-a afectat în mod serios capacitatea de a se deplasa și de a-și folosi mâna dreaptă. Astfel, el nu putea merge singur, nu putea merge la baie fără ajutor și avea nevoie de îngrijire constantă din partea mamei sale sau a altui membru al familiei.

În ciuda acestor dificultăți evidente, membrii Comisiei de Evaluare nu au fost dispuși să admită necesitatea unui însoțitor permanent pentru Denis, invocând argumentul că ar putea să lucreze.

În ianuarie 2023, Denis B. s-a prezentat în fața comisiei pentru a-și susține cererea. A fost supus unui examen superficial, în care i s-a cerut doar să se ridice în picioare, fără să fie nevoit să se deplaseze.

Cu toate acestea, unul dintre membrii comisiei i-a spus mamei sale că ar putea să lucreze la un magazin pentru a pune marfa pe raft.

Această concluzie a fost considerată de Denis ca fiind „de un cinism greu de descris”, în condițiile în care el nu putea să se deplaseze nici măcar un metru singur și nu avea capacitatea de a ridica vreun obiect.

Această decizie a comisiei a fost profund umilitoare și inacceptabilă pentru Denis și familia sa. Se pare că membrii comisiei nu au încercat să înțeleagă gravitatea afecțiunii sale și să ofere sprijinul necesar.

Ca urmare, Denis a fost nevoit să dea în judecată comisia pentru a dovedi că suferă de un handicap grav și că are nevoie de un însoțitor permanent. A fost necesară chiar și o expertiză medico-legală pentru a confirma ceea ce era evident cu ochiul liber: incapacitatea lui Denis de a se descurca singur în activitățile zilnice.

Denis a primit lovitură după lovitură
Denis B. a contestat hotărârea comisiei în instanța de judecată, începând o luptă legală pentru drepturile sale. Acțiunea sa a fost înregistrată în luna februarie a acelui an, iar după trei ședințe de judecată și o expertiză medico-legală atentă, judecătorii au decis în favoarea sa. Cu toate acestea, boala lui Denis s-a agravat în timpul acestei lupte, ceea ce a făcut necesară și o schimbare la unitatea școlară unde învăța.

Unitatea școlară a făcut eforturi pentru a-l ajuta pe Denis. Clasa sa a fost mutată la parter pentru ca mama lui să poată să-l ducă la ore, iar aceasta a fost nevoită să renunțe la locul de muncă pentru a avea grijă de fiul său. Cu toate acestea, aceste eforturi au fost doar o parte din bătălia pentru recunoașterea drepturilor sale.

După ce a fost încadrat la handicap grav cu însoțitor, Denis B. a fost lovit de o altă provocare atunci când a împlinit 18 ani. Decizia prin care era încadrat și-a încetat efectele, iar el a fost nevoit să se prezinte din nou în fața comisiei de evaluare. Cu toate că membrii comisiei au văzut clar starea lui precară, au decis că se poate descurca singur și au stabilit un handicap grav fără însoțitor.

Un final fericit pentru tânăr cu dizabilități locomotorii
În instanță, reprezentanții Comisiei de Evaluare au cerut respingerea plângerii lui Denis, susținând că nu are dreptul la însoțitor permanent atâta timp cât nu utilizează un dispozitiv de ajutor pentru deplasare. Cu toate acestea, completul de judecată a solicitat realizarea unei expertize medico-legale independente, care a evidențiat clar că „autonomia personală şi socială este semnificativ afectată” și că, în combinație cu problemele medicale conexe existente, Denis necesită supraveghere și îngrijire permanentă.

După opt luni de la emiterea certificatului inițial, în 22 septembrie 2023, Denis B. a obținut în sfârșit anularea documentului și dreptul de a avea un însoțitor permanent.

Citește și