A murit un om de mare valoare din România! Anunțul a venit chiar acum: Nu trebuia să pleci

Doliu în România! Un nume de legendă s-a stins din viață joi, 3 august 2023. Uniunea Scriitorilor din România a făcut cumplitul anunț despre dureroasa pierdere suferită.

Doliu în România! George Cușnarencu, unul dintre cei mai buni prozatori ai „Generației ’80”, premiat atât de Uniunea Scriitorilor din România, cât și de Academia Română, s-a stins din viață.

Acesta a decedat joi, 3 august 2023, la onorabila vârstă de 72 de ani. Momentan, nu este cunoscută cauza decesului său.

Înmormântarea sa va avea loc sâmbătă, 5 august 2023, la ora 11:30, la Cimitirul „Sfânta Vineri”, a anunțat, vineri, Iliescu Nicolae (secretar ştiinţific în cadrul Academiei Române) pe contul său de Facebook.

„Uniunea Scriitorilor din România anunță cu deosebită tristețe decesul prozatorului George Cușnarencu, unul dintre importanții prozatori ai Generației ’80, Desant. Prin dispariția prematură a lui George Cușnarencu, literatura română suferă o dureroasă pierdere”, a transmis, joi, Uniunea Scriitorilor din România.

George Cușnarencu s-a născut în 1951 la Dorohoi, în județul Botoșani. A absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București, în anul 1977. Ca student, a frecventat cenaclul Junimea (care funcționa în cadrul Facultății de Limba și Literatura Română sub conducerea profesorului și criticului Ovid S. Crohmălniceanu) și a participat la cunoscuta antologie Desant 83 a acestui cenaclu.

A debutat în volum cu proză scurtă, Tratat de apărare permanentă, în anul 1983. A publicat mai multe romane, printre care: Tangoul memoriei, Dodecaedru, Ultimul Isus, magnificul, Călătoria Luceafărului, Requiem, Trandafirul Tăcerii Depline, Săptămâna Patimilor, Piața Aristotel, Colonia Penitenciară Oranj.

Ca ziarist, a lucrat multă vreme în calitate de redactor-șef al revistei de popularizare științifică Magazin. George Cușnarencu a primit Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România, în anul 1984, și Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, în anul 1993.

Oamenii regretă decesul lui George Cușnareancu
La scurt timp după ce s-a aflat că George Cușnareancu s-a stins din viață, mai multe persoane i-au adus un ultim omagiu prin intermediul rețelelor sociale.

„Drum bun în infinit, George Cușnarencu. Nu trebuia să pleci, aveai aici atâtea motive să stai să te bucuri de ai tăi și de realizările lor. (…) Prin talentul tău tu ai fost emblema unei generații și ai lăsat posterității o amprentă definitivă. Zbor lin!”

„A amuțit pe vecie glasul prietenului meu bun, George Cusnarencu, al cu care vânam lei! Dumnezeu să-l ierte și să-l așeze cu drepții!”

„A plecat (prea devreme) și scriitorul George Cușnarencu. (…) Din nefericire, mulți dintre cei enumerați au dispărut, pe rând, in ultimii 20 de ani iar jurnalismul de calitate s-a dus si el sa moară puțin… Drum in lumina, George Cușnarencu!”

Citește și